Gå til sidens hovedinnhold

Japan i høy beredskap foran årsdag

Tokyo (NTB-AFP): Japans kystvakt sier den er i høy beredskap foran årsdagen for Japans nasjonalisering av noen øyer som er i sentrum for striden mellom Kina og Japan.

Forholdet er blitt dramatisk dårligere etter at Japans regjering 12. september i fjor nasjonaliserte øyene som før var i privat, japansk eie. Øyene kalles Diaoyu på kinesisk, Senkaku på japansk.

Det har vært hyppige konfrontasjoner mellom japanske og kinesiske marinefartøyer. Kina begynte også å sende fly til å patruljere luftrommet i området, noe Japan har besvart med å sende avskjæringsjagere. Eksperter mener risikoen for et sammenstøt har økt betydelig.

Tirsdag sa Japans regjering at den ikke utelukket å sende myndighetspersoner til øyene. Kina har sagt at det eventuelt vil være en alvorlig provokasjon.

Nasjonaliseringen ble fra Japan begrunnet med at man ville hindre at øyene ble kjøpt opp av ytterliggående japanske nasjonalister som ville bruke dem for å provosere Kina. Kina har avvist dette og mener nasjonaliseringen var en plan fra begynnelsen. (©NTB)

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem