RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japan i resesjon

Sist oppdatert:
Den japanske økonomien falt tilbake til resesjon i 2004 etter at eksporten sviktet sammen med konsumentene. Les mer
Brutto nasjonalprodukt i Japan falt 0,5 prosent på årlig basis i siste kvartal av 2004. Det har japanske myndigheter offentliggjort i en rapport i Tokyo onsdag.

Mens konsensus var en oppgang på 0,7 prosent, ifølge Bloomberg, så viste tallene at den japanske økonomien ikke har klart vekst for de siste tre kvartalene, og landet er dermed i en situasjon der økonomien ikke vokser.

- Økonomien er i bunn på grunn på bedringens vei, men vi er i en justeringsfase som er noe lang, Heizo Takenaka, finansminister i Japan til reportere onsdag.

I tredjekvartal fikk Japan en nedgang i BNP på 1,1 prosent fra samme periode året før mens de i andre kvartal fikk en nedgang på 0,8 prosent. I første kvartal steg Japans BNP med 5,8 prosent.

Det er særlig i eksporten Japan ikke klarer å holde dampen oppe og eksporten økte 1,3 prosent i fjerdekvartal, mens importen økte med 3,1 prosent. At dollaren har falt mot japanske yen ble altså merket av japanske eksportører som dermed fikk svekket sin konkurransekraft.

Men heller ikke konsumentene vil forbruke mer og forbruket gikk ned med 0,3 prosent i fjerdekvartal. Og dette kan fortsette ettersom japanske myndigheter vil øke skattene og kutte i offentlige budsjetter for å kutte ned på det som er verdens største offentlige gjeldsbyrde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere