*Nettavisen* Nyheter.

Japan kaller hjem ambassadør i protest mot «trøstekvinne»

Koreanske borgergrupper demonstrerer utenfor Japans konsulat i Busan. I dette bildet tatt 28.12.16 sitter de rundt statuen som symboliserer de korenaske «trøstekvinnene». Foto: Kim Sun-ho (AP / NT scanpix)

Japan sier landet vil kalle hjem sin ambassadør til Sør-Korea i en protest mot et monument over kvinner som ble tvunget til å være sexslaver for japanske soldater.

Statuen som har satt japanske sinn i kok er satt opp utenfor landets konsulat i byen Busan.

Beslutningen om å hente hjem ambassadøren ble kunngjort på en pressekonferanse, der en talsmann for den japanske regjeringen sier de også vil innføre andre tiltak, inkludert å stanse høynivådiskusjoner om økonomi.

- Den japanske regjeringen synes situasjonen er svært beklagelig, sier Yoshihide Suga.

Titusener koreanske kvinner ble tvunget til å være såkalte «trøstekvinner» for soldater i den japanske hæren før og under den andre verdenskrig. Også kinesiske og filippinske kvinner ble tvunget til prostitusjon på denne måten. Noen anslår at opp mot 400.000 kvinner ble rammet.

Flere regjeringsmedlemmer i Japan knyttes til en gruppe som fornekter japanske krigsforbrytelser, og «trøstekvinnene» har vært et betent tema i forholdet mellom Japan og Korea i lang tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag