*Nettavisen* Nyheter.

Japan nekter kvinner å beholde etternavnet sitt når de gifter seg

japanske kvinner og menn må velge ett felles etternavn for å få lov til å gifte seg. Foto: Thomas Peter (Reuters)

Fem kvinner saksøkte for retten til å ta med seg etternavnet sitt inn i ekteskapet.

Japans høyesterett har denne uken behandlet en sak som avgjør om japanske kvinner og menn kan beholde sine separate etternavn når de gifter seg.

I dag er det slik at en mann og en kvinne må ha det samme etternavnet for å offisielt kunne registrere ekteskapet sitt. Loven sier ikke noe om hvilket etternavn de skal ta, men i det mannsdominerte landet velger 95 prosent av ekteparene mannens etternavn. Loven stammer helt tilbake til 1896, skriver Japan Times.

Mange konservative er motstandere av en lovendring.

De fem kvinnene som saksøkte for å retten til å beholde sitt etternavn mener loven er grunnlovsstridig, kvinnediskriminerende og at den bryter med ektepars rettigheter.

Onsdag falt avgjørelsen, og loven blir stående.

En undersøkelse gjennomført av regjeringskontoret i 2012 viste at befolkningen er splittet i saken. 35 prosent var for muligheten til å beholde separate etternavn mens 36 prosent var imot. En japanske TV-kanal utførte en lignende undersøkelse i november. I denne var 46 prosent for og 50 prosent imot.

I en annen rettsak kom det frem at loven som hindrer kvinner å gifte seg innen seks måneder etter en skilsmisse er grunnlovsstridig.

Bakgrunnen for denne loven var at man skulle kunne bestemme hvem som var far til et barn født kort tid etter en skilsmisse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag