RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japan og EU enige om handelssamtaler

Tokyo (NTB-Reuters): EU-landene er blitt enige med Japan om å starte forhandlinger om en av verdens mest ambisiøse handelsavtaler - trass i protestene fra europeiske bilprodusenter.

Forhandlingene blir ansett som en test på hvor langt begge parter er villige til å gå i sin jakt på økonomisk vekst.

Japans statsminister Shinzo Abe, EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og EU-president Herman Van Rompuy ble mandag enige om å starte forhandlingene i april, heter det i en felles uttalelse fra de tre.

Avtalen skal gi Japan bedre adgang for sine biler og elektroniske produkter på det europeiske markedet, mens EU ønsker å komme inn på lukrative japanske markeder innen blant annet mat og jernbane.

Europeiske bilprodusenter stiller seg imidlertid tvilende til om Japan kommer til å åpne opp for større import av biler. Selv om Japan på papiret har fjernet tollbarrierene for bilimport, finnes det en rekke særregler som hindrer slik import.

- Vi er mer enn dypt skeptiske. Det finnes ikke en eneste utenlands bilprodusent i Japan, så det er i virkeligheten ingen muligheter til å komme inn på markedet, sier Stephen Biegun, som sitter i ledelsen for bilprodusenten Ford. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere