RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japan på vei mot månen

Japan kaster seg på det nye månekappløpet og har skutt opp sin første månesonde.

En rakett med sonden ble skutt opp fra et romsenter på den sørlige øye Tanegashima i går, melder BBC.

Etter planen skal sonden samle data om månens opphav og evolusjon. Dette er det første japanske måneprosjektet noensinne, og er kraftig forsinket. Et lignende prosjekt mislyktes i 2003, og sonden skulle ha vært i lufta for fire år siden.

Forsinket
Men nå hevder japanske forskere at prosjektet er det mest komplekse siden Apollo-programmene på 60- og 70-tallet.

- Vi har lyktes i å skyte opp raketten og sonden er løst fra raketten, sier Eriko Sunada, talsmann for Japans rombyrå til BBC.

Den tre tonn tunge sonden har fått navnet Selene, men blir populært kalt Kaguya, etter et folkeeventyr om ei prinsesse som fløy til månen. Sonden vil samle inn data om geologi, topografi og miljø.

Etter ett år vil sonden gå tom for drivstoff, og oppdraget vil da være over. Med seg har sonden to mindre satelitter. Prislappen er på rundt 250 millioner kroner.

Flere romsonder
Sonden skal ta høyoppløselige TV-bilder av jordkloden som stiger fram av månens horisont. Men Japan vil få hard konkurranse når de nå ønsker å bli en ny romnasjon. Flere asiatiske land er på full fart inn i rommet.

Kina planlegger å skyte opp sonden Chang'e One i høst for å ta tre-dimensjonale bilder. De vil også skyte opp et ubemannet månekjøretøy innen 2010. India planlegger den første ubemannende sonen som skal gå i bane rundt månen neste år. Landet vurderer også muligheten om å sende en person til månen i 2020.

Men USA vil ikke la Asia være alene om nye månesonder. 38 år etter at amerikanske Neil Armstrong tok sine første skritt på månen, planlegger NASA et nytt måneoppdrag neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere