*Nettavisen* Nyheter.

Japan vil ha Kina på banen i Nord-Korea

Tokyo (NTB-DPA-AFP): Japan vil at Kina skal spille en sentral rolle når det gjelder håndteringen av Nord-Korea etter at landets leder Kim Jong-il er død.

25.12.11 13:25

Japans statsminister Yoshihiko Noda var søndag på sitt første besøk i Beijing etter at han overtok som statsminister. Der uttalte han at det har oppstått en ny situasjonen i Øst-Asia etter at Nord-Koreas autoritære leder døde for en drøy uke siden.

- Når det gjelder denne saken, er det et svært gunstig tidspunkt for å utveksle meninger med dem som leder sekspartssamtalene, og det landet som har mest innflytelse over Nord-Korea, sier Noda.

Uttalelsen er tydelig rettet mot Kina som har formannskapet i sekspartssamtalene om Nord-Koreas atomprogram. Samtalene har ikke vært ført siden 2008 ettersom Nord-Korea ikke har villet rette seg etter avtaler med de andre landene.

Makthaverne i Beijing står fortsatt på god talefot med ledelsen i Nord-Korea, selv om også kineserne har vært kritiske til utviklingen i landet..

Det er ventet at den japanske statsministeren ville bruke samtalene med president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao til å be om at Kina presser på for at sekspartssamtalene gjenopptas. Landene som deltar i samtalene er USA, Russland, Sør-Korea, Japan, Kina og Nord-Korea. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.