*Nettavisen* Nyheter.

Japans keiser: - Jeg er dypt bekymret

Foto: HO (Reuters)

Dette er første gang keiseren snakker offentlig om katastrofen som har rammet Japan.

16.03.11 12:31

Onsdag formiddag norsk tid holder Japans keiser Akihito en TV-tale hvor han uttrykker bekymring for situasjonen i landet.

- Jeg er dypt bekymret for situasjonen ved kjernekraftverket fordi den er uforutsigbar. Med hjelp fra de involverte så håper jeg at situasjonen ikke vil forverre seg, sier han, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg ber for sikkerheten til så mange mennesker som mulig, sier keiseren.

Dette er første gang keiseren snakker offentlig om katastrofen som har rammet Japan, og det er svært sjeldent at keiseren gjør en TV-opptreden.

- Jeg håper av hele mitt hjerte at folk vil hånd i hånd behandle hverandre med medlidenhet og overvinne disse vanskelige tidene, sier han.

Ber for de savnede
Videre uttrykket keiseren stor bekymring for de savnede etter tsunamien og jordskjelvet som rammet landet fredag.

- Vi kjenner ikke til antallet på ofre, men jeg ber for at hvert offer skal bli reddet, sier keiseren.

Les også: Måtte stanse arbeidet i flere timer

Samtidig som frykten for radioaktiv stråling sprer seg over hele Japan, må befolkningen også forholde seg til faren for nye jordskjelv.

Natt til onsdag ble distriktet Chiba rammet av et skjelv målt til 6.0 i styrke. I tillegg har japanske myndigheter knapt med ressurser til å iverksette en masseevakuering ved en eventuell nedsmelting.

- 11.000 omkomne
Hjelpearbeidet i de tsunamirammede områdene nordøst i Japan pågår fortsatt for fullt.

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK har mer enn 11.000 mennesker mistet livet i tsunami- og jordskjelvkatastrofen. Dette er det største tapet av menneskeliv i en japansk katastrofe siden andre verdenskrig. Det offisielle tallet på omkomne er 3771.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag