*Nettavisen* Nyheter.

Japansk jente (13) ble kidnappet av Nord-Korea

Megumi Yokota (13) ble bortført bare 13 år gammel i 1977, da hun var på vei hjem fra skolen i den japanske byen Niigata. Foto: Afp (AFP)

Hun er én av flere titalls japanere som ble bortført av nordkoreanske agenter.

Denne uken kunne den sørkoreanske avisen Dong-a Ilbo bringe nyheten om at Megumi Yokota ble funnet død på et nordkoreansk psykiatrisk sykehus i 1994. Megumi skal angivelig ha dødd etter å ha fått en overdose medikamenter, og deretter blitt dumpet i en massegrav i Nord-Korea.

Avisen siterer to nordkoreanske sykehusarbeidere som hevder Megumi ble gitt en dødelig dose med beroligende medikamenter og sovemedisiner.

Men fredag gikk den japanske regjeringen ut og avviste avisens påstand som «lite troverdig», skriver The Japan Times.

Megumi er én av flere titalls japanere som ble bortført av nordkoreanske agenter i Japan på 1970-tallet og 1980-tallet, og deretter tatt med til det isolerte og diktatoriske regimet Nord-Korea.

De fleste ofrene var i 20-årene da de ble kidnappet av nordkoreanske agenter. Megumi var det yngste kidnappingsofferet. Hun ble bortført bare 13 år gammel i 1977, da hun var på vei hjem fra skolen i den japanske byen Niigata.

Observert i Nord-Korea
Det tok hele 20 år før foreldrene hørte noe nytt om datteren. Da fikk de høre av en politiker at Megumi var blitt observert i Nord-Korea.

Motivene bak alle bortføringene er uklare, men det sies at japanerne ble kidnappet for å lære bort det japanske språket og kulturen til rekrutter på en nordkoreansk spionskole.

Det hevdes også at eldre japanske ofre ble bortført og drept, slik at nordkoreanske spioner kunne overta deres identitet.

I flere år nektet Nord-Korea for at de sto bak bortføringene, og avfeide det hele som konspirasjonsteorier. Den japanske stat var også handlingslammet i forhold til alle bortføringene, men måtte til slutt gi etter for press fra alle støttegruppene som ble opprettet av de pårørende.

Nord-Korea tilstår kidnapping
17 japanere står nå oppført på den offisielle listen til japanske myndigheter over statsborgere som er blitt bortført av det nordkoreanske regimet. Støttegrupper mener tallet er langt høyere, trolig over hundre.

Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il innrømmet til slutt overfor den daværende japanske statsministeren, Junichiro Koizumi, i 2002 at Nord-Korea hadde bortført 13 japanske borgere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il møter den daværende japanske statsministeren Junichiro Koizumi i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang i 2002. Kim Jong-il innrømmet under dette besøket at Nord-Korea hadde bortført 13 japanere, inkludert den 13 år gamle jenta. Foto: Afp (AFP)

Fem av dem fikk lov til å vende tilbake til Japan, og ble gjenforent med sine familier i 2004. De resterende åtte kidnappingsofrene ble erklært døde av det nordkoreanske regimet, som også forsynte Japan med en rekke angivelig bevis, deriblant knokler og dødsattester.

DNA-analyser har derimot fastslått at bevisene ikke holder vann. Verken den japanske staten eller de pårørende tror på Nord-Koreas påstand om at resten av ofrene er døde.

Fikk bilde av datteren
Nord-Korea tilsto også at de sto bak bortføringen av den 13 år gamle jenta Megumi, men hevder at hun begikk selvmord i 1994, da hun var 28 eller 29 år gammel.

Foreldrene til Megumi, Sakie (78) and Shigeru Yokota (81), nekter å tro på nordkoreanerne, og viser blant annet til et fotografi av datteren, som er tatt i Nord-Korea. Eksperter har anslått alderen til kvinnen i fotografiet til å være rundt 40.

Den nåværende japanske statsministeren, Shinzo Abe, har gjort det til sin kjernesak å avdekke hva som egentlig skjedde med alle de japanske kidnappingsofrene.

- Det er mye spekulasjoner om overlevende, men regjeringen gjør sitt ytterste med den antagelse at alle bortføringsofrene fortsatt er i live, sa stabssjefen til statsministeren, Yoshihide Suga, nylig på en pressekonferanse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette bildet viser angivelig Megumi Yokota i Nord-Korea. Eksperter anslår at hun er rundt 40 år gammel på bildet. Foto: Afp (AFP)


Hemmelig møte i Mongolia
Megumi skal ha giftet seg i 1986 med et annet kidnappingsoffer, sørkoreaneren Kim Young Na. De to fikk en datter sammen. Foreldrene til bortførte Megumi fikk treffe barnebarnet Kim Eun-gyong (26) under et hemmelig møte i Ulan Bator i Mongolia i mars måned, ifølge det japanske utenriksdepartementet, skriver The New York Times.

Ektemannen skal trolig ha vært til stede under møtet. Datteren til Megumi skal selv ha blitt mor, og det spekuleres på om dette barnet også var til stede på møtet i Ulan Bator.

Megumi skal angivelig ha lidd av depresjoner og schizofreni, og skal ha forsøkt å begå selvmord gjentatte ganger, skriver The Times of London. Om hun er død eller fortsatt i live, er det ingen utenfor Nord-Korea som vet med sikkerhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foreldrene til Megumi, Sakie (78) and Shigeru Yokota (81), holder en pressekonferanse etter å ha besøkt sitt barnebarn Kim Eun-Gyong (26) - datteren til bortførte Megumi Yokota - under et hemmelig møte i Ulan Bator i Mongolia i mars måned. De tilbrakte hele fem dager sammen med barnebarnet, som de aldri har møtt før. Foto: Jiji Press (Afp)

Den japanske organisasjonen «Japanske borgere som er bortført av Nord-Korea» mener det er om lag 100 japanere som har blitt bortført av Nord-Korea. I tillegg skal det være 500 sørkoreanere, fire libanesere, én thailender, én rumener, to kinesere, fire malaysiere, én singaporer, tre franskmenn, tre italienere, to nederlendere, én jordaner og én amerikaner, opplyser gruppen på sine hjemmesider.

Ny granskning i Nord-Korea
I sommer fikk den japanske statsministeren presset Nord-Korea til å gjenåpne en etterforskning rundt alle kidnappingsofrene, i bytte mot at Japan lettet noen av sanksjonene mot regimet.

Dette, kombinert med en mer offensiv statsminister, har brakt håp til de pårørende.

- Vi ser alle på dette og begynner å tro at det kanskje fører til noen framskritt, sier moren til Megumi.

Den nye granskningen har imidlertid vært mer eller mindre resultatløs, i hvert fall offisielt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Shigeru og Sakie Yokota har bare bilder tilbake av datteren Megumi. Foto: Scanpix

- Et forferdelig liv
Foreldrene til Megumi har holdt minst 1400 taler rundt om i landet, og har truffet ti statsministere for å opprettholde oppmerksomheten rundt saken. Etter snart 40 år er motivasjonen i ferd med å ebbe ut.

I boken «Megumi og meg» forteller moren om hvordan forsvinningssaken har overskygget livene til henne og ektemannen, samt deres tvillingssønner.

- Det har vært et forferdelig liv, sa moren i et intervju i sommer.

- Noe skjedde som ingen kunne forestille seg. Mange forsvant og gikk opp i røyk.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.