Japansk romrakett kom ikke av gårde

Tokyo (NTB-AFP): Japan har utsatt den første oppskytningen av en ny type romrakett, etter at fagfolk fant en teknisk feil. Skoleelever hadde samlet seg på offentlige steder over hele landet for å følge starten, men måtte gå skuffet hjem.

Den japanske romfartsorganisasjonen JAXA knytter store forventninger til den nye raketten, som er utstyrt med avanserte systemer for kunstig intelligens. Det betyr at raketten i stor grad kontrollerer og styrer seg selv.

Bakkemannskapets innsats er ikke større enn at den kan håndteres av to bærbare datamaskiner, som blant annet brukes til å starte rakettmotorene. Bare åtte personer skulle delta i tirsdagens oppskytning.

- Vi måtte utsette dagens oppskytning, og kan ikke si noe om når neste forsøk vil bli gjort, fordi vi ennå ikke vet nøyaktig hva som gikk galt, opplyste en talskvinne for JAXA.

- Dette er høyst beklagelig, sa Japans minister for romteknologi Ichita Yamamoto beskjemmet.

Den nye rakettypen kalles Epsilon, er 24 meter lang og 91 tonn og bruker fast (i motsetning til flytende) drivstoff. Raketten som skulle skytes ut tirsdag, skulle ha plassert et romteleskop i bane rundt jorda. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.