RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japansk selskap beklager slavearbeid under krigen


Den 94 år gamle krigsveteranen James Murphy, som selv ble holdt som tvangsarbeider i en av Mitsubishi Materials arbeidsleire i Japan under andre verdenskrig, var svært takknemlig for at selskapet beklaget overfor de 876 amerikanske soldatene som ble holdt som tvangsarbeidere under andre verdenskrig.
Den 94 år gamle krigsveteranen James Murphy, som selv ble holdt som tvangsarbeider i en av Mitsubishi Materials arbeidsleire i Japan under andre verdenskrig, var svært takknemlig for at selskapet beklaget overfor de 876 amerikanske soldatene som ble holdt som tvangsarbeidere under andre verdenskrig. Foto: Staff (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Mitsubishi Materials er det første store japanske selskapet som ber om unnskyldning for at det brukte amerikanske soldater som tvangsarbeidere under andre verdenskrig.

– I dag beklager vi med anger de tragiske hendelsene i vår fortid, sa selskapets toppleder, Hikaru Kimura, under en seremoni på et museum i Los Angeles søndag.

Det var selskapets forgjenger Mitsubishi Mining Co som i 1945 holdt 876 amerikanske krigsfanger som tvangsarbeidere. Til sammen 27 personer døde i arbeidsleirene, ifølge forskningssenteret Asia Policy Point.

Selskapet er stort innen områder som sement, metaller og elektriske komponenter.

Den 94 år gamle veteranen James Murphy ble selv tvunget til å jobbe for selskapet under krigen.

– Dette er en hedersdag. Vi har ønsket dette i 70 år, sa Murphy etter seremonien.

Til sammen 12.000 amerikanske soldatfanger ble satt i tvangsarbeid under andre verdenskrig. Mer enn 1.000 mistet livet, ifølge Asia Policy Point.

Samtidig nekter Mitsubishi Materials å kommentere et millionsøksmål fra slektningene til flere hundre kinesiske menn som ble brukt som slavearbeidere hos selskapet under krigen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere