Jaquesson: - Har kanskje vært litt for personlig

Foto: NRK

Hvem er til syvende og sist ansvarlig for at nordmenn er blitt feite?

05.10.12 09:36

SIDE2:
De siste ukene har debatten rast både på sosiale medier, i pressen og i kommentarfeltene etter at hele Norges treningsguru Kari Jaquesson gikk hardt ut mot lederen i «Landsforeningen for overvektige», Jørgen Foss.

Kari Jaquesson viste liten eller ingen medfølelse for at Foss sliter med ekstrem overvekt i sitt sylskarpe blogginnlegg og uttalte blant annet at hun mente han hadde gjemt bort sitt egentlige jeg i et lass av fett.

Kjent for å provosere
At Jaquesson nå er den som nok en gang veiver med denne brannfakkelen av en uttalelse er ikke i seg selv særlig sjokkerende, hun har slengt med leppa før. Og for under et år siden sto hun midt i helsedebatt-kryssilden igjen da hun konstaterte at «Fedme er ingen sykdom ».

Engasjementet og debatten som har fulgt i kjølevannet av det beryktede blogginnlegget har uansett vist at tiden var kommet atter en gang for å finne ut hvem de egentlige synderne er i fedmedebatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NRK

I uken som har gått har Jaquesson måttet tåle massiv kritikk da hun ble hudflettet av sinte lesere og ikke minst nedringt av pressen som var på jakt etter utdypende kommentarer. Til Nettavisen sto Jaquesson på sitt, selv om hun innrømmet at hun kunne ha formulert seg noe mildere.

Likevel mener hun at hovedproblemet med å ta opp temaet i den tonen hun gjør er at fordi Foss er så overvektig, synes folk at hun sparker nedover.

Hvem har skylda?
Hvem har skylda for fedmebølgen? Myndighetene, matprodusentene eller hver og en som stapper i seg for mye?

Dette var temaet for debatten på NRK i kveld da Kari Jaquesson og Jørgen Foss møtte blant andre den helt ferske helseministeren Jonas Gahr Støre, og ikke minst Nettavisens egen vaktbikkje og blogger, Elin Ørjasæter.

Åpner med et brak
– Jeg har jo møtt Jørgen i veldig mange sammenhenger og debatter, så jeg følte mens jeg skrev at jeg kunne være personlig i de beste hensikter, men jeg ser jo at det har kanskje vært litt for personlig og at det har avsporet den debatten jeg egentlig ønsker i litt feil spor, sier Jaquesson i åpningsinnlegget hennes under debatten på NRK1 i kveld, torsdag.

Jaquesson fikk samtidig motbør fra Foss.

– Nå skal det sies at ingen overvektige som gnir seg i hendene og sier åh, så deilig det skal bli å få hjerte- og karsykdommer og få diabetes 2, det er ingen som gjør det. Derfor føler jeg at den debatten Kari fører, at den sporer av og virker total useriøst så må vi jobbe for Kari og jeg vi er enige om veldig mye, og det tror jeg de aller fleste her er at vi må gjøre noe for å forebygge overvekt, og det vi i Landsforeningen for overvektige da sa, var det å ha nøkkelhullmerke på pizza Grandiosa det er latterlig, sier Foss i retur.

Klikk på bildet for å forstørre.

– En av «Landsforeningen for overvektige» sine oppgaver det er å være vaktbikkje mot diskriminering og trakassering. Det finnes dessverre. Og det er ikke sånn at man verken er eller blir noe mindre verdt selv om man er overvektig, det er kjempeviktig, sa Jaquesson.

- Tredje isen er skam
Mot slutten av debatten ble det ordkrig mellom Nettavisen-blogger Elin Ørjaseter og Norges nye helseminister Jonas Gahr Støre.

Elin mener at man må være strenge med barna og forbinde den tredje isen på rad med «skam.»

- Jeg har egne barn, og for noen år siden hadde jeg barneselskap, og ungene bare satt der og ba om mer mat og dessert hele tiden. Vi må faktisk begynne å forbinde det med skam å spise tre ispinner på rad. Vi må lære oss å bli et Nei-samfunn, sier Ørjaseter.

Helseminister Jonas Gahr Støre bryter inn.

- Dette er jeg veldig uenig i. Vi skal bli et Ja-samfunn, og vi skal legge føringer for det. Jeg er veldig kritisk til det du sier om at det skal være forbundet med skam. Da lukker folk døra og melder seg ut.

- Jonas, jeg sa skam, forbundet med å spise ispinne nummer tre, når man oppdrar ungene sine. Mener du at vi ikke skal lære ungene til å begrense seg litt?

- Jo, men jeg har ikke opplevd i min oppdragelse av mine unger at jeg får dem til å gjøre det jeg mener er riktig ved at de skal føle seg skamfulle, sier helseministeren til applaus fra salen i Litteraturhuset.

Hva synes du om debatten? Si din mening i kommentarfeltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.