RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jarle Andhøy fikk ikke støtte av Høyesterett

Høyesterett har avvist anken fra Jarle Andhøy.
Høyesterett har avvist anken fra Jarle Andhøy. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Høyesterett har avvist anken fra Jarle Andhøy som har ment at alle står fritt til å ferdes på havet i Antarktis.

Andhøy anket et forelegg på 45.000 kroner til Høyesterett han ble dømt til å betale etter at han i 2012 reiste til Antarktis for lete etter spor etter båten Berserk som forliste i en storm året før med et mannskap på tre om bord. Andhøy fikk bot fordi han manglet tillatelse og forsikring, men hevdet selv at det måtte være fritt for alle å ferdes på sjøen i Antarktis, når en ikke går i land.

Det er denne tolkningen Høyesterett ikke er enig i, men opprettholder boten fra Hålogaland lagmannsrett på 45.000 kroner.

Til bakgrunn for avgjørelsen legger Høyesterett vekt på Andhøys egen forklaring i lagmannsretten. Der fortalte han at Antarktis var selve målet for ekspedisjonen. Under ekspedisjonen seilte han nær land i et lengre tidsrom og ankret også opp like opp under land.

- Jeg er etter en samlet vurdering kommet til at den beskrevne aktiviteten ikke naturlig faller under unntaket knyttet til fri seilas på det åpne hav, skriver førstvoterende dommer Kristin Normann. Hun legger til at Andhøys ekspedisjon dermed faller inn under Antarktisforskriftens regler om meldeplikt for all planlagt virksomhet i området. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere