RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BØTELAGT: Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel.
BØTELAGT: Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel. Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Jarle Andhøy må betale 45.000 kroner i bot

Sist oppdatert:
Jarle Andhøy tapte på alle punkter i Nord-Troms tingrett, da saken om Antarktis-reisen for å finne savnede kamerater kom opp til doms. Andhøy anker.

Eventyreren må betale en bot på 45.000 kroner, eller subsidiært 50 dager i fengsel for å ha reist til Antarktis uten tillatelse, forsikring eller konsekvensutredning.

Forliste i Antarktis
Det var i februar-mars 2012 at Andhøy sammen med fire besetningsmedlemmer reiste tilbake til Antarktis med den russiske seilbåten Nilya. Formålet var å finne ut hva som hadde skjedd med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) og båten Berserk som ble borte i februar 2011.

Norsk Polarinstitutt anmeldte Andhøy 13. april 2012 for brudd på forskriften om vern av miljøet i Antarktis. Andhøy ble ilagt en bot på 40.000 kroner som han nektet å vedta.

Ingen godkjenning
I retten hevdet Andhøy at han ble bøtelagt på feil grunnlag, og at andre lands polarmyndigheter hadde opplyst at han ikke trengte tillatelse for å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

I dommen slår Nord-Troms tingrett fast at det ikke forelå noen formell godkjennelse for turen fra russiske polarmyndigheter.

Meldeplikt
Retten slår fast at Andhøys sjøreise omfattes av reglene i Antarktis-forskriften, som sier at alle som går sør for 60. breddegrad, har en meldeplikt ett år i forveien.

- Dette innebærer at det foreligger krav til melding, konsekvensutredning og forsikring, heter det i dommen.

Anker dommen
Jarle Andhøy sier han vil anke dommen i Nord-Troms tingrett. Berserk-kapteinen fastholder overfor NRK at han ikke trengte tillatelse for å seile.

- Dommeren har dømt etter traktatregler som gjelder for land, og ikke forstått at det ikke er meldeplikt for å seile på åpent hav, sier Andhøy. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere