«Beklager alle sammen!

Hei. Jeg vil begynne dette med å beklage det jeg gjorde til alle barna som har vært med å bake pepperkakehus til pepperkakebyen. Dere har vært flinke. Jeg vil også beklage det jeg gjorde ovenfor resten av Bergen og Norges befolkning».

Slik starter 20-åringen brevet der han beklager at han knuste nesten hele pepperkakebyen i Bergen i slutten av november. Saken har skapt et voldsomt engasjement - og sterke reaksjoner.

Rundt 90 prosent av nærmere 1000 pepperkakehus ble knust av mannen.

Les hele brevet i faktaboksen til høyre!

- Vi tilgir
Pepperkakebyens ordfører, Steinar Kristoffersen, sier til Nettavisen at de tilgir 20-åringen.

- Pepperkakebyen tilgir det meste. Nå er vi ferdig med saken, sier Kristoffersen, som også oppfordrer alle andre til å tilgi mannen.

I forrige uke møtte han mannen i Konfliktrådet, og der krevde de at han skulle skrive en beklagelse til alle innbyggerne i Bergen.

- Det var noe vi ba ham gjøre, og det hadde han ikke noe imot, sier Kristoffersen.

- Ikke høy i hatten
- Hvorfor ba dere om brevet?

- Han kan jo unnskylde seg overfor alle her som brydde seg og engasjerte seg, ikke minst overfor alle de som fikk pepperkakehusene sine ødelagt, sier han.

I møtet beklaget han også det han hadde gjort.

- Han fikk beklaget det han har gjort, og sa at han ikke ville gjøre det om igjen. Han var ikke særlig høy i hatten, sier Kristoffersen.

- Var beruset
«Den kvelden det skjedde var jeg veldig beruset. Jeg har selv skylda for fylla», skriver 20-åringen.

«Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort. Jeg angrer svært på det jeg gjorde. Jeg er glad for at det er så mange som har hjulpet til med å bygge opp igjen pepperkakebyen. Det viser bare at bergenserne er stolte og glade i tradisjonene vi har. Det er egentlig jeg og», skriver den angrende synder videre.

Han avslutter med å ønske alle en riktig god jul, og et godt nytt år.

«Jeg har i vertfall nyttårsforsettet mitt klart!», skriver han.

Må betale
Arrangøren av pepperkakebyen, Bergen Sentrum AS, påpeker i en pressemelding at det finnes langt mer alvorlige ting å være opptatt av enn hærverket:

«Ingen ble skadet, slått ned eller mishandlet. Slik tusenvis av barn og voksne rundt omkring i hele verden blir hver eneste dag. Ingen fikk arr på verken kropp eller sjel. Ingen ble liggende ubehjelpelig igjen helt for seg selv uten omsorg. Slik enkelte barn blir hver dag. Også i ditt nabolag», står det i pressemeldingen.

I tilegg til kravet om brevet, har de derfor kommet til at det er riktig å gi følgende «straff» til 20-åringen; nemlig at han må bidra med et månedlig beløp til SOS-barnebyer i tre år.

- Jeg vil ikke si beløpet, men det står i forhold til at han er arbeidsledig, sier pepperkakebyens ordfører til Nettavisen.

Nå gleder han seg over stort besøk i pepperkakebyen - som er blitt bygget opp igjen av engasjerte bergensere.

- Vi har hatt om lag 100.000 besøkende så langt. I fjor hadde vi totalt 120.000 besøkende, men vi har litt over en uke igjen, så rekorden blir nok slått, sier Kristoffersen fornøyd.

Pepperkakebyen holder åpent til og med nyttårsaften.