Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg begynte å selge sex som 16-åring

Nå advarer karrierekvinnen «Stine» (31) unge kvinner mot å gjøre det samme.

Nettavisen har i sommer skrevet en rekke artikler om det innendørs sexmarkedet i Oslo.

Flere prostituerte har fortalt sine historier, og en rekke menn har forklart seg om hvorfor de kjøper sex.

Politikere har også diskutert hvorvidt regelverket for kjøp og salg av sex bør strammes inn eller oppheves.

Flere av de sexarbeidere Nettavisen har intervjuet ønsker å fjerne sexkjøpsforbudet, samt at yrket deres anerkjennes på lik linje med andre jobber.

- Jeg nyter sex, og ser ingen problemer med å ta betalt for det, uttalte 20 år gamle «Kristine» i et intervju tidligere i sommer.

Prostituerte seg etter voldtekt
31 år gamle «Stine» solgte sex fra et kjent institutt i Oslo fra hun var 16-18 år gammel. Selv om hun aldri opplevde vold eller truende situasjoner, advarer hun unge kvinner mot å selge kroppen sin. Hun velger å fortelle sin historie for å vise norske sex-kunder at mange av de tilsynelatende «lykkelige prostituerte», som ikke er trafikkerte eller har bakmenn, likevel ofte sliter med komplekse problemer.

Av hensyn til arbeidsplassen, familien og sine barn ønsker hun å være anonym.

- Ingen historier er like og jeg kan bare snakke for meg selv. Likevel vet jeg at minst 70 prosent av de jentene jeg jobbet med på instituttet, inkludert meg selv, hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i ung alder. I dag er flere av dem døde eller rusavhengige. Personlig har jeg hatt store problemer med å akseptere min egen fortid og det jeg gjorde. Jeg har følt mye skam, sier hun.

For «Stine» snudde livet seg på hodet da hun som 15-åring ble brutalt voldtatt av en bekjent på fest. Hun mistet respekten for egen kropp og ga seg selv skylden for episoden.

Er du mann, har kjøpt sex og vil fortelle hvorfor? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no (Du kan være anonym)

Dekket over dypere problemer
- Jeg har også opplevd overgrep i barndommen, og utviklet på et tidspunkt spiseforstyrrelser som følge av dette, noe få skjønte. Frem til jeg droppet ut av videregående ble jeg sett på som «hun aktive jenta». Årene etter dette besto av fest, alkohol, rus og kjappe penger gjennom mennene jeg møtte på instituttet, sier hun.

«Stine» forteller at hun som 16-åring fikk profesjonell hjelp av kommunen, men aldri fortalte terapeuten at hun solgte sex.

- Da jeg var 18 år sluttet jeg å jobbe på bordellet. Grunnen var at jeg fikk kjæreste, og etter en stund ble gravid. Det ble derfor ganske naturlig å velge bort den gamle livsstilen min. I ettertid har jeg jo skjønt at prostitusjonen kun handlet om å dekke over dypere problemer. Den ble en slags kontrollmekanisme for å beherske situasjoner knyttet til voldtekten og overgrepene jeg hadde opplevd.

- Hva mener du med kontrollmekanisme?

- At alle, kanskje spesielt unge mennesker, finner strategier for å komme over eller overleve traumatiske situasjoner. For meg ble det å ta kontrollen i situasjoner med sexkunder et slags forsøk på å vinne tilbake kontrollen over kroppen min. Det var dessverre ingen god strategi. Det blir en ond spiral der du graver deg stadig lengre ned i håp om å glemme det opprinnelige problemet. Det som skjer er jo at man må bearbeide enda flere negative hendelser i ettertid, sier hun.

Unormalt forhold til sex
Idag er «Stine» en vellykket karrierekvinne med god inntekt, tre barn og gift med en mann hun er glad i. Likevel tenker hun ofte på de to årene av livet hun solgte sex. Hun har kun fortalt sin aller nærmeste om de tunge tenårene.

- Jeg har dårlige erfaringer med å fortelle om tiden jeg jobbet på instituttet, selv om det er mer enn 10 år siden. Det har ofte slått tilbake, sier hun.

- Du har jo klart deg bra og solgte kun sex i noen få år. Hvordan har disse erfaringene påvirket deg i ettertid?

- Jeg har hatt et stort tillitsproblem i forhold til menn, fordi jeg ofte har tenkt at alle kan være potensielle sexkunder. I tillegg har jeg problemer med å ha et normalt og avslappet forhold til seksualitet. Som prostituert har man en nærmest splittet personlighet der man går inn i en rolle med kunden. Denne rollen har det vært vanskelig å legge til side i ettertid. Man tillater seg ikke å nyte det som skal være likestilt kjærlighet mellom to mennesker, sier hun.

- Hva tenker du om menn som kjøper sex?

- Det er jo ganske stor forskjell på kunder. Jeg hadde alt fra studenter som gråt og vil ta meg med hjem, til 60-åringer som fortalte at jeg lignet på datteren deres. Likevel syns jeg vel egentlig mest synd på mennene. De fleste kommer jo åpenbart for å få dekket et behov som jeg tror de færreste får tilfredsstilt gjennom sex. Likevel mener jeg at voksne menn, som ofte er 30-40 år eldre enn kvinnene, burde tenke over ansvaret de bærer som voksne mennesker. Selv var jeg 16 år, hadde falsk legitimasjon og reflekterte lite over konsekvensene av det jeg drev med, sier hun.

Støtter et totalforbud
«Stine» ønsker et totalforbud mot kjøp og salg av sex i Norge.

- Prostitusjon kommer alltid til å eksistere. Likevel handler det om hva man velger å akseptere som lovlig i et samfunn. Selv skulle jeg ønske at jeg aldri hatt solgt sex som 16-åring. Jeg vil alltid bære på en stor hemmelighet og være redd for at noen, for eksempel barna mine, skal få vite hva jeg drev med i en vanskelig periode i livet. Det hadde vært hyggeligere å kunne fortelle dem jeg sparket fotball og sjekket jevnaldrende gutter, sier hun, og spør avslutningsvis:

- Hva skulle aldersgrensen vært dersom man, i tråd med Frps politikk, skulle tillatt lovlige bordeller i Norge? Den seksuelle lavalderen i Norge er jo 16 år. Hadde det da vært riktig å legge til rette for at 16 år gamle jenter lovlig kunne selge kroppen sin?

Les også:

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller