Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg beklager overfor Toyota-sjåfører

Toyota-sjefen forklarer seg for Kongressen.

- Jeg påtar meg det fulle ansvaret. Det sa Aiko Toyoda, sjef for Toyota og barnebarn av bilselskapets grunnlegger, etter at han onsdag hadde avlagt ed for Kongressen i USA.

Åtte millioner Toyota-biler er tilbakekalt verden over, og sjefen for selskapet forklarer seg, sammen med sjefen for Toyota i Nord-Amerika, Yoshima Inaba.

Beklager
- Prioritetene ble feil, vi søkte vekst raskere enn vi klarte å utvikle organisasjonen, sier Toyoda, skriver CNN.

Toyoda sa også at han tar sikkerheten på bilene på alvor, og beklaget dødsfallene, som var det som førte til tilbakekallelsen av bilene.

- Jeg er lei meg for Toyotasjåfører som har opplevd problemer med sikkerheten, sa Toyoda, som forklarte for Kongressen at han ble klar over problemet mot slutten av 2009. Rapporter om ulykker ble derimot registrert langt tidligere enn slutten av fjoråret.

Kritisert
Toyotas ledelse har blitt kraftig kritisert for å ha brukt svært langt tid på å informere sine kunder, og Kongresshøringen er et resultat av at amerikanske myndigheter krever en forklaring på hvorfor problemet ikke ble tatt tak i tidligere.

- Tusenvis av klager, flere etterforskninger og tilbakekallelse er ille nok. Men nå har vi 39 dødsfall knyttet til plutselig akselerasjon i Toyotaer, sa Edolphus Towns, som leder tilsynskomiteen, tirsdag.

Gasspedalfeil
Høringen startet ved 19-tiden norsk tid. Toyota har tilbakekalt millioner av flere bilmodeller (se liste lenger nede i saken), grunnet rapportene om feil med gasspedalen.

Da Toyoda sist uke ble bedt om å møte i Kongressen, skrev Towns i en pressemelding at «Det ser ut til å være en økende forvirring blant folk om hvilke kjøretøy som er rammet, og hva folk bør foreta seg. Kort sagt, folk er usikre på hva problemet er, om det er trygt å bruke bilene og hva de bør gjøre».

Les: - Er det gasspedalfeil på bilen min?

Tilbakekallingen av åtte Toyota-modeller i Europa ble kunngjort 28. januar. De involverte modellene og produksjonsperiodene er som følger:

- AYGO (feb. 2005 – aug. 2009)

- iQ (nov. 2008 – nov. 2009)

- Yaris (nov. 2005 – sep. 2009)

- Auris (okt. 2006 – 5 jan 2010)

- Corolla (okt. 2006 – des 2009)

- Verso (feb. 2009 – 5 jan 2010)

- Avensis (nov. 2008 – des 2009)

- RAV4 (nov. 2005 – nov. 2009)

På norske veier
Til sammen dreier det seg om 23.500 biler som kjører på norske veier.

Ingen ulykker er knyttet til problemet med gasspedalen i Europa.

Også Peugeot og Citroën har tilbakekalt biler, grunnet samme problem som Toyota.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken