Her om dagen svarte på et spørsmål fra en journalist om hva jeg mente om praksisen med å kreve en egenandel på 200-300 kroner fra ansatte for å få delta på julebord. Jeg kalte jeg det smålig - og det står jeg ved. Det fikk en del reaksjoner, og det er selvsagt helt greit. Mange syns det er helt på sin plass at de ansatte betaler hele, eller deler av, julebordet selv, og at 300 kroner bare er småpenger. Det synes ikke jeg.

Noen mente at en egenandel var nyttig for å sikre at de som meldte seg på julebordet faktisk møtte opp (!). Å ikke møte opp på et jobbarrangement er i min verden ikke innafor. Og uansett, når du takker ja til et arrangement, spesielt der de serveres mat, så skal du ha en veldig god unnskyldning for å ikke dukke opp. Ellers snakker vi bare dårlig folkeskikk.

Andre mente at hva man gjør i privat sektor er opp til hvert enkelt selskap, men at offentlig sektor ikke skal «sløse» med skattebetalernes penger. Til dem vil jeg si: Sykepleiere og lærere (og flere i offentlig sektor) fortjener også et julebord. Dette er folk som virkelig står på, og som ikke nødvendigvis drar hjem en lønn som står i stil med hvor viktig bidraget deres er for fellesskapet.

Du og jeg er arbeidsgiver

Sånn jeg ser det er julebordet er en gave fra arbeidsgiver til de ansatte. Det er en takk for god innsats i årets som gikk. Siden julebordet er et jobbarrangement er ikke uvanlig at det forventes at du stiller, selv om det foregår utenfor vanlig arbeidstid. Derfor syns jeg det er på sin plass at arbeidsgiver betaler julebordet. Og for ansatte i stat, fylkeskommune og kommune er det du og jeg som er arbeidsgiver.

Det er ikke snakk om å skeie ut med en 7-retters med vinpakke. Da har du misforstått hva jula handler om. Det er gått feil vei om vi forventer oss at julebordet handler om å fråtse i mat og alkohol. Julebordet trenger faktisk ikke å være sløsende. Det er ikke forbruk jula handler om, men det å samles og vise at vi setter pris på hverandre, dele gode historier fra året som har gått, og skape samhold og gode minner. Dette kan du fint klare å få til uten de kjempe store utskeielsene. Det må ikke være en 5 eller 7 retters middag, det må ikke være alt for mye alkohol, det må ikke være en veldig dyr restaurant.

Oslo Camping for eksempel, et utested i Oslo med innendørs minigolfbane, gjør et kult stunt når de lar alle sykepleiere spille gratis i desember. Det kan jo være et mye hyggeligere enn å sitte ved et bord og spise en hel kveld. For jula handler om samhold og hvorfor ikke minigolf?

Betaler gladelig julebordskatt

Nei, sykepleierne og lærerne og alle de andre ansatte i stat og kommune, som står på for at velferdssamfunnet vårt skal fungere, fortjener et julebord. Skatteetaten kan gjerne øremerke deler av mitt skattebidrag til dette.

Derimot trenger ikke staten bruke skattepengene mine på overdådige fester og reiser for politikerne. Som da Venstre, ifølge Aftenposten, brukte over 44.000 kroner på å feire bursdagen til Ola Elvestuen og sendte halve regningen til skattebetalerne. Eller at Frps stortingsgruppe har hygget seg for et beløp som er 57 ganger så høyt per person som maksbeløpet til fest og moro for statsansatte.

I fjor brukte Frp 26.900 skattekroner per person på fest og moro, mens Høyres stortingsgruppe brukte nest mest penger til velferdstiltak med 13.551 kroner. Deretter følger KrF, Venstre og Ap med et hyggebudsjett like over og like under 4.000 kroner. SV har brukt 2.300 kroner og Senterpartiet 1.800 kroner per ansatt/stortingsrepresentant.

Jeg syns også politikerne fortjener å hygge seg i blant, men jeg vet ikke om Siv Jensen har det 15 ganger hyggeligere enn Trygve Slagsvold Vedum, selv om Frp bruker 15 ganger mer på festen.

Det går fint an å ha en hyggelig, uten at det koster skjorte og slips. At Virke sier at nordmenn planlegger å bruke 58,5 milliarder kroner på julefeiringen, i snitt 11.000 kroner hver, høres ekstremt mye ut for meg. Og blir julen virkelig mye mer gledelig av den grunn? Kan vi ikke heller lette litt på kjøpepresset, dempe fråtsingen og bare ha det hyggelig sammen?

Jeg syns i hvert fall at det er mange der ute som fortjener å kose seg litt i julen. Uansett om de jobber i offentlig eller privat sektor, eller om det jakter på jobb. Derfor betaler jeg gladelig min julebordskatt. Gjør du?