Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble kastet bakover på grunn av trykket

- Thomas, du har rett og slett hatt «griseflaks».

Det sier øyelege Frode Halvorsen fra Risør, som behandler Thomas Ertsås (30) for rakettskadene han fikk nyttårsaften, skriver melder Aust-Agder Blad.

Risørmannen har fullt syn på det ene øyet og har godt håp om å få normalt syn også på det andre.

Avisen besøkte Thomas på sykehuset i Arendal mandag formiddag.

Da var han ved godt mot og ser optimistisk på tiden fremover.

- Det har i media blitt fremstilt som om jeg nærmest er i ferd med å bli helt blind, men det er altså ikke tilfelle. Derfor synes jeg det er greit at lokalavisa formidler et mer nyansert bilde av situasjonen. Jeg har altså fullt syn på høyre øye, og jeg vil få syn også på det skadde øyet. Prognosene er så langt gode, selv om legene foreløpig ikke kan garantere at jeg får normalt syn på begge øynene. Det vil ta noen dager før det er klart, men jeg er kjempeglad for at det gikk så bra. Det kunne ha gått forferdelig mye verre, i verste fall kunne jeg ha mistet synet på begge øynene, sier Thomas.

Han er litt “uggen” når vi besøker han på sykehuset. Han får antibiotika, som gjør at han blir kvalm. Men ellers er han etter forholdene i bra form, selv om det er tydelig at han har fått “kraftig juling” av fjorårets fyrverkeri.

- Jeg og en kamerat skulle fyre opp et batteri like før midnatt. Men så skjedde det ikke noe. Vi ventet i fire-fem minutter, og så gikk vi ned for å fjerne papiret rundt lunta. Da kom smellen, og jeg ble kastet bakover på grunn av trykket. Den ene raketten traff meg i kinnet nedenfor øyet, og jeg blødde kraftig. Jeg tok handa over øyet, og var temmelig ør og fortumlet. Kameraten var heldigere og fikk bare litt svidde øyebryn og kruttslam i håret. Men jeg så visst ikke ut i det hele tatt, sier Thomas, som har fått sydd 10 sting der raketten traff.

Men arret han måtte få her, bryr han seg lite om. Det viktigste er at han får beholde synet og kan gå på jobb igjen etter hvert. Han er tømrer og driver sin egen bedrift. Hadde han mistet synet på det ene øyet, måtte han ha funnet på noe annet å gjøre. For når du er tømrer, er det viktig å ha bl.a. dybdesyn for å utføre jobben.

- Som regel har noen mistet synet på et øye under slike omstendigheter, så Thomas har vært veldig heldig. Han er ikke operert, nå tar vi tiden til hjelp med å smøre på mye salve. Hornhinnen forvant nesten helt under smellen, men den vokser ut igjen med 1 mm per dag. Så om noen dager får vi se hvor godt syn han får på det skadde øyet. Men syn får han, slår Halvorsen fast.

Thomas var ute for en lignende rakettskade under et bryllup på Stangholmen for noen år siden. Da traff raketten ene handa. Men det gikk bra, da også.

- Nå tror jeg det vil ta lang tid før jeg begynner å fikle med fyrverkeri igjen, sier den uheldige, som regner med å være hjemme fra sykehuset i dag. Men det blir mange turer til øyeavdeling for kontroll i tiden fremover.

Les flere saker i Aust-Agder Blad her

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg