*Nettavisen* Nyheter.

«Jeg driter faen meg i det. Fuck off!»

Et medlem av Ukip i Storbritannia, Janice Atkinson, ba nylig noen demonstranter til å «dra dit pepper’ n gror». Janice Atkinson viste også fingeren til demonstrantene. Bildet ble lagt på Facebook, og er i skrivende stund delt 90.000 ganger. Foto: Maria Pizzey (Facebook)

«Rasister» vil skape mye bråk og uro i EU-parlamentet, sier ekspert.

22.05.14 14:49

751 representanter fra EUs 28 medlemsland skal i løpet av de neste dagene velges til EU-parlamentet i Strasbourg og Brüssel. EU-valget starter i Storbritannia og Nederland torsdag, mens majoriteten av EU-landene avholder valg søndag.

Den voksende EU-skepsisen i Europa har ført til at ekstremistiske partier på høyre og venstre fløy vil få rekordmange representanter i EU-parlamentet. Målingene viser at de ekstremistiske partiene kan få mellom 20 og 30 prosent av representantene.

- De vil skape mye bråk, uro og teater, og vil avstå fra å stemme i parlamentet for å prøve å ødelegge arbeidet. Men på en annen side vil de ikke få flertall, sier Europa-ekspert og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt, til Nettavisen.

Stemplet som rasister
Flere av disse partiene har fått stempel som rasistiske og fremmedfiendtlige partier. Det britiske partiet Ukip (United Kingdom Independence Party) er ett av mange høyreekstremistiske partier som vil få styrket innpass i EU-parlamentet etter valget.

Ifølge meningsmålingene ligger de an til å få en oppslutning på 32 prosent i dagens valg i Storbritannia. Partileder Nigel Farage kan trolig sende over 20 representanter til Brüssel og Strasbourg etter EU-valget.

Klikk på bildet for å forstørre.

UKIP-leder Nigel Farage. Foto: Gareth Fuller (Pa Photos)

- Det har nok gjennom de siste åtte-ti årene bygget seg opp en stor EU-skepsis i Storbritannia. EU har vært den saken som har vært mest problematisk for britiske partier. Dermed har Ukip klart å fange opp denne følelsen i det britiske folket, og rett og slett vunnet mye på disse anti-Brüssel-holdningene som vi nå ser, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Ukip har blitt et såkalt stuerent parti med en større politisk maskin som gjør at folk nå tør å stemme på dem. De kan få et slags gjennombrudd i britisk politikk, sier Mustad.

- Er Ukip et rasistisk parti, Mustad?

- Det er to saker de prosederer på. Det ene er EU og at de vil ut av Den europeiske union. Så er det denne innvandringssaken som er nummer to, som de mener henger sammen med EU. De mener at når EU åpner grensene østover, så kommer det arbeidsinnvandrere som truer britenes arbeidsplasser. Det betyr at mange stempler dem som rasistiske, fremmedfiendtlige og fascistiske, sier Mustad.

- Jeg synes ikke Ukip og partileder Nigel Farage er rasistiske eller fascistiske i sine uttalelser, selv om noen av medlemmene tilhører den fløyen. De har helt klare synspunkter på innvandring, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Geert Wilders. Foto: Phil Nijhuis (Ap)

Vil forby koranen
Frankrikes Nasjonale Front med Marine Le Pen som partileder, og Nederlands Frihetsparti som ledes av Geert Wilders, er to andre ekstremistiske partier som vil gjøre det godt i EU-valget.

Selv om de ekstremistiske partiene, både på høyre- og venstre-siden, deler en felles skepsis mot EU, er det likevel mye som skiller dem fra hverandre.

Mens Ukip i første omgang ønsker å begrense arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa, vil det nederlandske Frihetspartiet bannlyse koranen. Nasjonal Fronts tidligere leder, Jean-Marie Le Pen , klarte å hisse på seg alt og alle da han antydet at innvandringsstrømmen fra Afrika til Europa kunne løses med livsfarlige sykdommer som Ebola. 81 mennesker har de siste månedene mistet livet i et dødelig Ebola-utbrudd i Guinea.

Jean-Marie Le Pen grunnla Nasjonal Front og er faren til nåværende partileder Marine Le Pen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder for Nasjonal Front, Marine Le Pen, sammen med faren og grunnlegger av partiet, Jean-Marie Le Pen. Foto: Jean-paul Pelissier (Reuters)

Anti-partier
Hansen Bundt sier at de EU-skeptiske partiene vil ha vanskeligheter med å samarbeide i EU-parlamentet.

- Det som kjennetegner disse partiene, er at de er veldig anti, og anti hverandre. Le Pen og Wilders har sagt at de vil samarbeide, mens Ukip ikke vil samarbeide, sier hun.

- Du har alt fra ganske moderate høyreekstreme partier i Danmark, Sverige og Finland til Jobbik i Ungarn, som nærmest er ny-nazister. De vil ikke ha noen samlet, enhetlig blokk. Men det vil antakelig de resterende representantene som består av blant annet konservative og sosialdemokrater. De har tradisjonelt samarbeidet godt i parlamentet, sier Hansen Bundt.

- Og det er de som kommer til å prege politikken i parlamentet. De har blant annet innflytelse over EUs lover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kate Hansen Bundt Foto: Fotograf Sturlason (Den norske Atlanterhavskomité)

Hansen Bundt sier at EU-parlamentet imidlertid har liten makt til å endre innvandringspolitikken i Europa.

- Det er opp til statene om de vil ha en felles immigrasjons- og asylpolitikk. Det avgjør hver enkelt stat på høyt nivå. EU-parlamentet kan ikke stenge grensene, men kan ta til ordet for en strengere innvandringspolitikk, sier hun.

Ukip i Storbritannia har først og fremst vært motstandere av intern arbeidsinnvandring i Europa, noe som er nedfelt i EU-traktaten og Schengen-avtalen.

Kommer på vippen?
Med det enorme engasjementet rundt det omstridte Ukip, er det mange i Storbritannia som spør seg hva som vil skje med det etablerte, politiske landskapet i Storbritannia.

Mens Ukip ligger an til å få over 20 representanter i EU-parlamentet, risikerer Liberaldemokratene (LibDem) å miste samtlige tolv representanter de har fra før. EU-valget kan dermed være et varsel om at regjeringspartiet Liberaldemokratene kan miste sin viktige vippeposisjon i britisk politikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

LONDON 20100506. Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. Foto: Trine Andersen (NTB scanpix)

- Det er en indikasjon på hva som vil skje neste år når det er parlamentsvalg i Storbritannia. Da er det en mulighet for at Ukip ender i en vippeposisjon og dermed inntar posisjonen til LibDem, sier Mustad.

Dette kan igjen føre til at Storbritannias to største partier, De konservative og Labour, er nødt til å samarbeide med Ukip for å få det nødvendige flertallet i parlamentet.

- Det kan tyde på at de kommer på vippen som LibDem gjorde i 2010, hvor Labour og De konservative må finne ut hvordan rollen skal være.

Men Mustad tror ikke at Ukip vil kunne true posisjonen til de etablerte partiene under neste års valg.

- I det britiske parlamentsvalget skal det stemmes over hvem som skal styre Storbritannia. Og da vil ikke Ukip ha en sjanse.

Paal Frisvold blogger om EU-valget. Les: EU-skeptikere kan styrke EU!

«Fuck off!»
Ukip har vært utsatt for flere skandaler den siste tiden. Nylig ble Ukip-medlemmet Janice Atkinson avbildet idet hun viste fingeren til demonstranter i Ashford, Kent, som beskyldte Ukip for å være rasister. Et medlem fra partiet «De grønne» tok bildet og postet det på Facebook. I skrivende stund er bildet delt 90.000 ganger.

- Hun kommenterte kroppsstørrelsen min, og da jeg sa jeg ville sitere henne på det, så sa hun: «Jeg driter faen meg i hvor du publiserer dette. Fuck off!». Festlig. Jeg oppdaget nettopp at hun er Ukips presserådgiver, skrev kvinnen på Facebook.

En BBC-redaktør gikk til frontalangrep på Ukip på Twitter dagen før valget. 43 år gamle Jasmine Lawrence anklager partiet for å bestå av «hvite middelklassemenn med rasistiske og mannssjåvinistiske holdninger».

Kilder: Daily Mail, The Independent, The Guardian.

Her er noen av talene til Nigel Farage.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag