Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er nesten litt lei av å si velkommen etter

For ett år siden sa Ap at det ikke var noe problem. I dag foreslår de det samme som Frp.

Onsdag varslet Arbeiderpartiet kamp mot trygdeeksport, og foreslår kraftige innstramminger i utbetaling av trygdeordninger til utlandet.

- Jeg blir nesten lei av å si velkommen etter, er Frps nestleder Per Sandberg til Nettavisen.

For dette er gammelt nytt, og noe Frp allerede har foreslått, påpeker Sandberg.

- Det er ikke bare i våre spor, jeg ser at det nesten er klipp-og-lim fra Fremskrittspartiets forslag som ligger i Stortinget, sier han.

Bjurstrøm: - Lite relevant problemstilling
Det er imidlertid kun ett år siden at tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) slo fast at trygdeeksport ikke er noe problem.

- Det er ingen alarmerende utvikling på eksport av trygd nå. Og når det gjelder polakkene, så mener jeg at antallet på dagpenger vil gå klart nedover fremover, i takt med at økonomien generelt forbedres, sa Bjurstrøm til VG, i en sak der det kom fram at antall østeuropeere på dagpenger i Norge har mer enn tidoblet seg de siste fire årene.

- Frp blander alle kort her. Østeuropeerne er her for å jobbe, og trygdeeksport er en lite relevant problemstilling, sa hun i intervjuet.

Frp advarte samtidig mot utviklingen, og karakteriserte økningen av antall østeuropeere på trygd som «skremmende».

Den siste tiden har også antallet som mottar norsk kontantstøtte i utlandet økt mye, og foreldre i for eksempel Polen som mottar norsk kontantstøtte har økt fra ni til 945.

Nå varsler altså Ap, gjennom nestleder Helga Pedersen, at kamp mot trygdeeksport, av blant annet barnetrygd og kontantstøtte, blir en sentral sak på Aps landsmøte til våren.

- Vi må sikre oss at vårt velferdssamfunn og vårt sikkerhetsnett er bærekraftig. De som laget dagens ordninger trengte ikke å ta hensyn til at folk kom til Norge for å jobbe, mens kone og barn ble igjen i Polen, sier Pedersen til Bergens Tidende i dag, som uttaler seg i kraft av sitt verv som leder for Aps programkomité.

Ap ønsker å utrede en kjøpekraftsjustering av eksporterbare ytelser fra folketrygden, med utgangspunkt i landets levekostnader - med unntak av uføretrygd og alderspensjon. En mor bosatt i Polen vil med dette motta rundt halvparten av en mor i Norge.

- Våre forslag ble trampet på
Sandberg forteller at de har et forslag liggende til behandling i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, om nettopp å kjøpekraftjustere kontantstøtte og barnetrygd i forhold til utgiftsnivået i bostedslandet. Forslaget ble fremmet for Stortinget i oktober i fjor.

- Hva tenker du om det Bjurstrøm sa for ett år siden, og at Ap nå likevel går til kamp mot trygdeeksport?

- Det er typisk denne regjeringen. Når Fremskrittspartiet fremmer forslag første gang blir det skutt ned, torpedert og trampet på. Men på en eller annen måte kommer det opp senere og blir enstemmig vedtatt, sier han.

- Det forteller bare hvor viktig det er å ha et stort Frp i det politiske miljøet, som kan være brøytebil og nytenkende innenfor politikken, sier Sandberg.

- Men det må vel være bra at de kommer etter?

- Jeg er jo ikke dårligere enn å si at det er bra at Arbeiderpartiet også nå tar innover seg det økende problemet med voksende velferdsgoder som går ut av landet, sier Sandberg, og fortsetter:

- Men hvor godt og flott hadde det ikke vært hvis Arbeiderpartiet hadde sluttet seg til Frps forslag i utgangspunktet, i stedet for å vente i flere år, sier han.

- Gjenstår å se om de gjennomfører
Han er likevel skeptisk til om det virkelig blir innstramminger på området.

- Det gjenstår å se om de gjennomfører det. Jeg vil jo vente å se hvorvidt Ap vedtar noe som helst, for det er ganske typisk dem også, de er ute med ord, ytringer og meninger, men det fører veldig sjeldent til handling, hevder Sandberg, og legger kritisk til:

- De snakker med inn- og utpust, med dobbelt tunge og lurer folk opp i stry til å tro at de gjennomfører, sier han.

Sandberg påpeker at eksporten av trygd fra Norge i dag er på nærmere 5 milliarder kroner.

- Seks av ti av dem som tok med seg trygd ut på forskjellige måter var innvandrere, og det er et resultat av en misforstått innvandrings- og integreringspolitikk, mener Sandberg.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken