VÅLERENGA: Men slagordet «med himmel’n sjøl til tak» treffer den nye sognepresten i Vålerenga kirke midt i hjertet.– Det er visjonssetningen vår og betyr at vi skal ha stor takhøyde, sier Ingunn Rinde (46). Søndag 13. november var det innsettelsesgudstjeneste i Vålerenga kirke – nesten nøyaktig ett år etter at Einar Gelius til slutt sa opp som sogneprest etter mye kontroverser.

Hjerte for Oslo øst

Ingunn Rinde er kirkas første kvinnelig sogneprest og gleder seg til å være prest på Vålerenga.

– Jeg har et hjerte for Oslo øst og har veldig sansen for Vålerenga som menighet og bosted.

Slå gjerne av en prat med meg på butikken

Rinde er født midt i Strømsgodset-land i Drammen.

– Jeg skal ikke skryte på meg å være like fotballinteressert som Einar, men det er klart jeg skal på kamp, smiler 46-åringen. Hun og mannen har begynt å pakke ut flytteeskene og komme på plass i den hvite presteboligen ved siden av kirka.

Fra Senja til Vålerenga

I 11 år har familien på to vært på bosatt på øya Senja i Troms der Rinde jobbet i Berg og Torsken menighet. Før det jobbet Rinde som prest på Ellingsrud. Og i studietiden bodde hun på Tøyen.

– Jeg hadde lyst å komme tilbake til Oslo, og ble veldig glad da jeg fikk stillingen i Vålerenga, sier Rinde.

Den var det nemlig rift om.

Rinde beskriver seg selv om en klassisk folkekirkeprest og ønsker å være synlig i nabolaget.

– Slå gjerne av en prat med meg på butikken, smiler hun. Ellers liker hun å gå turer. Mannen er fotograf.

– Så nå gleder jeg meg til urbant miljø. Og har også fått tips om fine naturløyper, sier Rinde.

Moské på Fjell

Det flerkulturelle blir også nytt etter 11 år på Senja. Grønland kirke har et godt interreligiøst samarbeid med en moské på Fjell i Drammen og om det er noe Rinde vil være med utvikle kan godt hende.

– Jeg har en åpen nysgjerrighet og mener at alle gode krefter må jobbe sammen, sier hun. Rinde mener det er et riktig skritt å skille kirke og stat i Norge.

– Det er en spennende tid nå hvor kirke og stat skal finne ut hvordan de skal forholde seg til hverandre, sier den nye Vålerenga-presten.

Hun håper kirka fortsatt vil være en viktig samfunnsaktør og at den får mer åpenhet framfor å bli isolert.

– Statens uttalelse om å drive en aktiv støttende religionspolitikk syns jeg er en fin linje. Mindre kirkesamfunn skal ikke føle seg mindreverdige og det skal ikke koste masse å få være del av et åndelig fellesskap, sier hun. Rinde har også en åpen linje overfor homofile.

Lik profil som Gelius

Søndag ble hun presentert for menigheten og hadde sin første gudstjeneste.

– Selv om jeg har gjort det mange ganger, blir man litt ekstra spent på det første møtet, sier Rinde.

Da avgjørelsen om å ansette henne som ny sogneprest i Vålerenga etter Einar Gelius ble tatt var det mye fokus mot at det var nettopp ham hun skulle erstatte.

– Jeg kjenner Einar fra før og har stor respekt for ham, men jeg har vært klar på at jeg skal være prest på Vålerenga, og være meg selv i den rollen, sier Rinde og legger til:

– Jeg nok annerledes enn Einar, men i profil er vi nok ikke så forskjellige.

Hittil har hun funnet seg godt til rette i kirka.

– Det er et veldig godt miljø her på huset og mye flott aktivitet, smiler Rinde. Nå gleder hun seg til å bli bedre kjent med skolene, foreningene og ikke minst Vålerenga idrettsforening og Klanen.

– Og til å få besøk i den store presteboligen, smiler Rinde.