Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er pessimistisk på Japans vegne

Statens strålevern frykter at vinden vil føre med seg utslipp til Tokyo.

Japanske myndigheter har slått full alarm etter at en brann og eksplosjon ved kjernekraftverket Fukushima førte til økt utslipp av radioaktive stoffer.

Myndighetene opplyser at den radioaktive strålingen kan være helseskadelig, og ber folk som befinner seg innenfor en rekkevidde på 30 kilometer fra kraftverket om å holde seg innendørs.

- Mer alvorlig enn i går
Statens strålevern ser svært alvorlig på situasjonen i Japan, og følger utviklingen time for time.

- Det er mer alvorlig enn det var i går. Jeg har sagt lenge at de kjemper med ryggen mot veggen. Men det som er nytt, er at det har vært en brann og en eksplosjon på anlegget, sier direktør ved Statens strålevern, Ole Harbitz, til Nettavisen.

- Det har ført til at utslipp av radioaktive stoffer har økt. Det andre er at vindretningen ikke har vært så gunstig som tidligere. Det betyr at vindretningen går sørover langs kysten, sier han.

Det betyr at radioaktiv stråling kan bli ført med vinden til millionbyen Tokyo. Det er allerede påvist høyere nivåer med radioaktiv stråling i Tokyo. Det er også meldt om radioaktiv stråling i Saitama, som ligger i nærheten av Tokyo, som er 40 ganger høyere enn normale verdier, melder Reuters.

- Men hva er det som egentlig har skjedd, Harbitz?

- Nå sitter vi på den andre siden av jorden, men det vi vet er at det har vært en brann i et lagringsanlegg for brukt kjernebrensel ved reaktor 4. Det er ubekreftede meldinger om at brannen er slukket, sier han.

- Det andre er jo reaktor 2 hvor det har vært en eksplosjon hvor man er usikker på om eksplosjonen har skadet denne betongkonstruksjonen rundt reaktoren som skal holde forurensningen inne, sier Harbitz.

- Nå sier japanske myndigheter at de frykter en nedsmelting. Hva tenker du om det?

- Vi får bare følge med fra time til time. Jeg er jo mer pessimistisk på japanernes vegne i dag enn i går, sier han.

Kjøleanlegget sviktet
Lørdag ble reaktor 1 rammet av en eksplosjon ved kjernekraftverket i Fukushima. Atomteknikere jobbet på spreng i helgen med å pumpe inn nok sjøvann for å kjøle ned brenselsstavene. Natt til mandag ble kraftverket rammet av nok en ulykke da reaktor 3 ble rammet av en eksplosjon etter et etterskjelv målt til 6,0 i styrke. Kort tid etter sviktet kjøleanlegget ved reaktor 2.

Atomteknikerne mislyktes med å pumpe inn nok sjøvann, noe som førte til at brenselstavene i reaktor 2 ble avdekket over en viss periode.

Deretter ble reaktor 2 rammet av en eksplosjon natt til tirsdag norsk tid. I tillegg brøt det ut brann i et lagringsanlegg for brukt kjernebrensel ved reaktor 4. Japanske myndigheter frykter at de to siste hendelsene har ført til utslipp av radioaktiv stråling som kan være helseskadelig.

Les også: Helsefarlig stråling etter ny eksplosjon
Les også: Norge er eier av atomkraftverket
Les også: - Vi står overfor et katastrofescenario

Skrekkscenarioet er at brenselstavene skal smelte, en såkalt kjernefysisk nedsmelting, og føre til at reaktoren eksploderer og slipper ut store mengder med radioaktiv stråling.

Det er ennå uklart hvor mye radioaktiv stråling som er lekket ut av reaktor 2 og 4.

Sikkerhetssystemene ved kjernekraftverket ble ødelagt under tsunamien fredag. Tsunamien ble utløst av et jordskjelv med styrke 9,0.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken