Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er redd, og det gjør meg kjempesint

Linn Kristin Engø (22) ber om mer synlig politi, mer gatelys og økt respekt for kvinner.

Arbeiderpartiets ungdomskandidat til Bergen bystyre, 22 år gamle Linn Kristin Engø, tror hun snakker på vegne av mange når hun forteller Bergensavisen at hun er redd for å bevege seg ute i Bergen etter mørkets frembrudd.

– Jeg synes det er skummelt å gå ute alene på kveldstid. Jeg vet at det svært sjeldent skjer overfall, men statistikken stopper ikke redselen som jeg tror mange kvinner føler på, sier hun.

Felles ansvar

På en knapp uke har det vært to ulike overfallssaker i Bergen. Natt til torsdag skal en 21 år gammel kvinne ha blitt voldtatt på Nygårdshøyden, mens en kvinne i 40-årene ble overfalt og utsatt for et voldtektsforsøk natt til søndag.

I tillegg er tre unge menn nå siktet for å ha voldtatt en mindreårig jente i Nordfjordeid. Det skal også ha skjedd natt til søndag.

– Vi har alle et felles ansvar for å oppføre oss fint mot hverandre. Dette handler om holdninger og respekt. Vi må lære at et nei betyr nei. Holdningene våre bygges opp over alt hvor mennesker møtes. Dersom vi opplever at noen har kvinnefiendtlige holdninger, må vi ta til motmæle, mener Engø bestemt.

Enkle grep

I tillegg til holdningsskapende arbeid, har 22-åringen flere helt konkrete forslag til hvordan vi kan gjøre byen vår tryggere.

– Vi må få mer synlig politi i gatene. De utgjør helt klart en trygghet med sin tilstedeværelse. Dessuten må vi sørge for at gater, trapper, underganger og alle steder hvor folk går, er tilstrekkelig opplyst. I tillegg må det være mulig å holde busker og trær lave eller på en sånn måte at de ikke stikker ut i gangveier for eksempel. Det er forholdsvis enkle grep, men vi har fortsatt en vei å gå før vi kan si at Bergen er en trygg by å ferdes i, mener Engø.

Angår alle

Søndag sa byrådsleder Martin Smith-Sivertsen til BA at han håpet folk ville være oppmerksomme og passe på hverandre. Det håper selvsagt også Engø at folk gjør.

– Men jeg tror det er en tverrpolitisk enighet om at vi alle må gjøre vårt ytterste for at vi skal være trygge. Det blir gjort mye bra, men hver gang det skjer overfall, blir vi minnet på at vi ikke har gjort nok, mener 22-åringen.

Den siste ukens saker har satt en støkk i ungdomspolitikeren.

– Dette angår oss alle. Alle kjenner noen som har blitt utsatt for vold, og det gjør vondt. De få prosentene som begår denne typen handlinger, sprer frykt blant et stort antall mennesker. Det gjør oss sinte, sier Engø.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken