Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er skuffet

Carl I. Hagen bryter samarbeidet på borgerlig side i Oslo.

Tirsdag ble det kjent at byrådet i Oslo har inngått en avtale med SV om et nytt Munch-museum i Bjørvika. Til gjengjeld har SV fått gjennomslag for en omfattende opprusting av Tøyen-området.

Dette liker Frps gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, svært dårlig. Hagen sier han er skuffet, og konstaterer at 16 års borgerlig samarbeid i hovedstaden nå er brutt.

- Dette er en politisk holdning vi tar avstand fra. Vi har ikke blitt orientert om Munch- avtalen før vi ble informert på pressekonferansen i dag. Det er uaktuelt å samarbeide om nye avtaler med dette byrådet, fordi vi ikke kan stole på at byrådet respekterer dem, uttaler Hagen.

Les også: - Jeg tror mange er lettet
Les også: Her skal det nye Munch-museet ligge

- Dette er like ille
Hagen sier byrådet nå har valgt sin fremtidige budsjettpartner, nemlig SV.

- Dette er like ille som at vi hadde inngått en forpliktende avtale med de sosialistiske partiene om store ekstrautgifter over flere år. Det hadde heller ikke byrådspartiene akseptert. Vi er nå et vanlig opposisjonsparti, ikke vennligsinnet som vi har vært siden forrige valg, sier han.

Frps gruppelder sier han er bekymret over at kostnadene til de to nye kulturbyggene Munch-museet og nytt bibliotek, som er forventet til å koste over fem milliarder kroner, vil føre til at tjenestetilbudet til de eldre, unge og svake i Oslo vil bli hardt rammet.

- Jeg er forbauset over at det kun er FrP på borgerlig side som reagerer på at utgiftene for de nye kulturbyggene har doblet seg på 1.5 år, mens gjelden samtidig øker dramatisk på grunn av tidenes befolkningsvekst i Oslo. Hvorfor er Oslo Høyre kun ansvarlige når de kutter i tjenestene til vanlige folk, mens de samtidig aksepterer store utgifter til kultur, spør Hagen.

Ville heller har Tullinløkka
Det var Hagen som i desember 2011 snudde i Munch-saken, og gikk bort fra Lambda-alternativet. Prosjektet ble dermed stanset etter flere års planlegging, og siden har kaoset rådet.

Hagen ønsket heller et nytt museum i lokalene til Nasjonalmuseet på Tullinløkka.

Fagforbundet: - Rystet
Fagforbundet Oslo reagerer også kraftig, og sier de er rystet og at de stiller seg uforstående til «at Oslo SV setter sin logo på en samarbeidsavtale med de borgerlige partiene som omfatter langt mer enn lokalisering av Munch og utvikling av Tøyen».

- Vi har aldri opplevd at et parti på venstresida i Oslo har vært med på en så lettvint behandling av kommunal organisering og ansattes lønns- og arbeidsvilkår som SV har gått med på i denne avtalen, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

- Oslo har et mørkeblått byråd som er det mest privatiseringsivrige byrådet noen gang. Nå snur SV og går inn for fullt brukervalg av tjenester og gir byrådet nærmest en blankofullmakt for ytterligere privatisering, uttaler forbundet.

Les mer om planene: Enige om Lambda - og badeland

Hva synes du om Munch-løsningen? Si din mening i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken