Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er veldig spent og litt tynget

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for 22. juli-kommisjonen.

Oslo (NTB): Allerede i grålysningen startet arbeidsdagen for 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv mandag. Klokken 12 overleverer hun sin rapport til regjeringen.

Litt over klokken 6 forlot Bech Gjørv villaen på Bygdøy. Før hun møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i statsministerboligen, skal hun en tur innom kontoret for å legge siste hånd på verket. Selv går hun dagen i møte med blandede følelser.

Dette skjer mandag

12.00. Overlevering av rapporten til statsminister Jens Stoltenberg.

13.00: Kommisjonens pressekonferanse og presentasjon av rapporten. Samtidig gjøres rapporten tilgjengelig i opptrykket form og på kommisjonens nettsider.

- Jeg er veldig spent og litt tynget. Samtidig er vi godt forberedt, sier Bech Gjørv til NTB mandag morgen. Hun skryter av kommisjonen og beskriver et år med intenst samarbeid og godt samarbeid i en gruppe som «drar i lag».

Etter at rapporten er levert, venter en to timer lang pressekonferanse, et utall intervjuer og besøk i flere radio- og TV-studioer før årets kanskje lengste arbeidsdag er over for den erfarne advokaten.

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for Bech Gjørv og de ni andre medlemmene i kommisjonen. 13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde - og hva som gikk galt - 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

- Det har vært et utrolig givende år. Det har vært tungt, men også fint å vite at man jobber med noe som er viktig, sier kommisjonslederen. (©NTB)

Mye holdes hemmelig i 60 år

Mesteparten av materialet som 22. juli-kommisjonen har innhentet, er sikkerhetsgradert. Det kan gå opptil 60 år før deler av arkivet blir offentlig tilgjengelig.

12 hyllemeter med papir og datadisker inngår i materialet. Dette blir sendt til Riksarkivets lager ved Sognsvann i Oslo.

- I forbindelse med at kommisjonen avslutter sitt arbeid og overleverer rapporten til statsminister Jens Stoltenberg, overleveres arkivet til Riksarkivet, sier sekretariatsleder Bjørn Otto Sverdrup til Aftenposten.

Lageret ved Sognsvann er bombesikkert og inneholder flere av landets best bevarte hemmeligheter. Riksarkivet har besluttet at alt arkivverdig materiale som 22. juli-kommisjonen har samlet inn, skal bevares intakt. Men det kan gå opp til 60 år før noen kan få tilgang i detaljene i materialet som 22. juli-kommisjonen har innhentet. Årsaken er at mesteparten av materialet er sikkerhetsgradert.

Kommisjonen har fått forsikringer fra Riksarkivet om at kun et fåtall personer i Riksarkivet kan ha tilgang til materialet. Kommisjonens vurdering er gjort med tanke på å trekke en grense mellom hva befolkningen har krav på å få vite, og hva som fortsatt bør være godt bevarte hemmeligheter av hensyn til sikkerhet og personvern. (©NTB)

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken