Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg får en «jødisk ærespris»

To gardister kom og hentet Kongens fortjenstmedalje på kontoret til Trond Ali Linstad. Men nå får han ny medalje «som plaster på såret».

(Nettavisen): Prisen fra organisasjonen som er motstandere av Israels eksistens, oppleves som et plaster på såret for Trond Ali Linstad.

I november skulle den profilerte og omstridte muslimen Linstad få tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt mangeårige arbeid for integrering av minoriteter gjennom sitt virke som fastlege på Grønland og sitt arbeid med Urtehagen friskole.

Den planlagte seremonien i Oslo rådhus ble først avlyst av sikkerhetsgrunner , så ble erstatningsseremonien ved Urtehagen friskole avlyst.

Etter noen dagers betenkningstid kunngjorde Slottet den 15. november at Linstad likevel ikke ville bli tildelt medaljen.

Avgjørelsen skjedde etter at flere reagerte på Linstads uttalelser om jøder, og Oslo-ordfører Fabian Stang ønsket ikke å stå for utdelingen av medaljen.

Kort tid etter Linstad fikk beskjed om at han likevel ikke ville motta medaljen skrev Slottet på sine hjemmesider: «Enkelte av Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet, er ikke forenlige med medaljens formål».

Kong Harald beklaget i etterkant rotet med medaljetildelingen.

- En lang rekke feilvurderinger
Mandag venter han besøk av den ultraortodokse jødiske rabbineren Yisroel Dovid Weiss fra organisasjonen «Neturei Karta».

Rabbineren og en annen representant fra organisasjonen skal besøke Norge i en uke, og ifølge Linstad vil han få tildelt en «jødisk ærespris» under besøket.

- Jeg mener at dette beviser at tildelingen av medaljen var berettiget ut i fra premissene som ligger til grunn. Da det ble kjent at jeg skulle få medaljen fikk jeg en masse positive tilbakemeldinger. Så valgte Slottet å trekke den tilbake etter ytre press og en lang rekke feilvurderinger, sier han til Nettavisen.

På sin egen nettside Koranen.no skriver Linstad blant annet:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

Kontroversiell rabbiner
Organisasjonen Neturei Karta er motstandere av Israels eksistens fordi de mener jødene ikke har rett på en egen stat før Messias kommer tilbake.

Yisroel Dovid Weiss var med i en gruppe antisionistiske rabbinere som i fjor hadde et vennskapelig møte med Irans president Mahmoud Ahmadinejad i New York.

Representanter fra Neturei Karta har også vært hyppige gjester hos president Ahmadinejad i Iran de siste årene, melder NTB.

57 år gamle Weiss er talsperson for gruppen Neturei Karta. Han er aktiv motstander av staten Israel.

Ifølge Weiss selv er han antisionist, og har kritisert statens Israels eksistens aktivt i flere tiår. I et intervju med en pro-palestinsk nettside uttalte Weiss at sionistene er redde for han og hans organisasjon.

Den omstridte rabbineren har også hyllet Iran, blant annet fordi han mener befolkningen i landet er gudfryktige mennesker.

Under en konferanse i 2006 for Holocaust-fornektere fortalte han at hans besteforeldre døde i Auschwitz.

Etter å ha fortalt om besteforeldrenes død sa han også at han mente at jøder har utnyttet masseutryddelsene under andre verdenskrig til å få sympati.

Plaster på såret
Linstad kom i 2012 på åttende plass i Simon Wiesenthal-senterets årlige liste over «verdens ti fremste antisemitter og Israel-hatere.»

Selv kaller Linstad organisasjonen for «jøder mot sionisme».

- De har bestemt seg for å gi meg en jødisk ærespris for det arbeidet jeg gjør. Det er både veldig hyggelig og en stor ære for meg.

- Oppleves dette som et plaster på såret?

- Det gjør det i aller høyeste grad. Når jeg får en jødisk ærespris faller alle argumentene for å slette medaljen. Denne organisasjonen har bestemt seg for å gi meg denne prisen etter å ha sett noe av det arbeidet vi driver med i Oslo. Da jeg ble fratatt Kongens fortjenstmedalje brukte noen det som angivelig skal være mine kritiske betenkninger mot jøder mot meg og snudde opp ned på ting, sier han.

Gardister hentet medaljen
Noen dager etter Linstad fikk beskjed i et møte på Slottet av medaljerådet om at tildelingen var slettet, fikk han besøk av to uniformerte gardister på kontoret.

- De kom fra Slottet for å hente medaljen et par dager etter jeg hadde fått beskjeden om at de ville slette tildelingen, sier han.

I forkant av tildelingen hadde Linstad fått utdelt medaljen, og tok selv vare på den fram til gardistene kom for å hente den.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet bekrefter at medaljen igjen er i Slottets hender.

- Noen dager etter Linstad fikk beskjed om at han ikke ville bli tildelt medaljen, dro vi og hentet den, sier Hagen til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken