Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg får ikke betalt for å svelge kameler

Carl I. Hagen slår hardt tilbake mot Munch-arving.

Tirsdag gikk Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen ut i Nettavisen og kritiserte blant annet Carl I. Hagen (Frp), som rett før jul i fjor snudde i Munch-saken, og Lambda-prosjektet i Bjørvika ble stanset.

- Det er en helt tragisk prosess, sa Munch-Ellingsen. Hun mente at vi skjemmer oss ut for hele verden, og at Hagen og de andre Lambda-motstanderne nå «må svelge en kamel».

- Hva da med kompromissets kunst, få noe realisert og da svelge en kamel for å få en beslutning, sa hun, og la til:

- Kostnadene er de samme, og det eneste er at Lambda kan realiseres tidligere. Hva er argumentene deres da, kun byutvikling i Oslo?

- Vil hun se gamle i øynene?
Hagen mener Munch-Ellingsen er på ville veier, og gjentar hvorfor Fremskrittspartiet ikke kunne være med på milliardprosjektet i Bjørvika.

- Oslo er i en trengt situasjon. I dag legger vi fram budsjettet, og der ser du at det kuttes for flere av de vanskeligst stilte. Da kan vi ikke være med på å bruke så mye penger på et nytt museum, sier Hagen til Nettavisen.

I fjor ble Lambda estimert til å koste 1,7 milliarder kroner. På toppen av dette kommer et søksmål fra en boligutbygger på en milliard kroner dersom Lambda bygges - fordi 450 personer vil miste sine leiligheter, ifølge Hagen.

- Det blir mye dyrere å realisere Lambda enn de andre alternativene. Hvis jeg er i det snille hjørnet så vil det koste 2,6 milliarder, og det er penger jeg på vegne av skattebetalerne ikke vil bruke på dette. Det er uansvarlig når vi ikke har nok penger til primæroppgavene våre, sier han, og spør tilbake til Munch-Ellingsen:

- Vil hun se fattige, eldre, syke og folk som ikke får pleie i øynene og si at det er viktigere få et Munch-museum enn pleie?

Deichmanske dobbelt så dyrt
Han viser også til budsjettet for 2013, der det blant annet kommer fram at det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika blir dobbelt så dyrt som først antatt. I fjor var biblioteket estimert til å koste 1,3 milliarder kroner. Nå er prislappen på 2,6 milliarder kroner.

- Selv etter å ha tatt bort hele Lambda, er totalrammen nesten den samme for kulturbyggene i Bjørvika, sier Hagen.

De to alternativene som nå står igjen, etter at Lambda ble vraket, er et nytt museum på Tøyen eller på Tullinløkka. Sistnevnte er det Hagen ønsker, i Nasjonalmuseets lokaler.

- Man trenger ikke bygge nytt, men rehabilitere Nasjonalgalleriet. Det vil koste 700 millioner kroner, og legger man på litt så snakker vi kanskje om totalt en milliard kroner, sier han.

Nasjonalmuseet skal etter planen flytte ut av lokalene i 2019, så et nytt museum der kan stå ferdig først om 10 år. Lambda kan derimot stå ferdig allerede i 2015/2016.

Men som Nettavisen tidligere har skrevet, så er byggingen av et nytt museum på Tøyen eller Tullinløkka, anslått til å koste omtrent det samme som Lambda.

- Jeg kan svelge kameler
- Munch-Ellingsen mener du må svelge en kamel? Er du villig til å gjøre det?

- Jeg svelger gjerne kameler jeg, men jeg får likevel ikke noe penger. Jeg får ikke betalt for å svelge kameler, sier Hagen til Nettavisen.

Munch-arvingene har nå sendt et brev til kulturminister Hadia Tajik (Ap), der de ber henne om å gripe inn overfor Oslo-politikerne.

«Som etterkommere av Edvard Munch ønsker vi at sentrale politikere nå griper inn i beslutningstakingen knyttet til lokalisering av nytt Munch-museum. Munch-samlingen må få det museet den burde hatt for mange, mange år siden. Den krevende og utmattende prosessen knyttet til plassering av et nytt museum er uheldig», står det i brevet Nettavisen har fått tilgang til.

Les hele brevet fra Munch-slektningene her

Hagen sier han er helt enig i at staten bør komme på banen.

- Jeg er helt enig med henne når hun etterlyser staten. Hvor er staten som er styrtrik? Staten svømmer i penger, og Oslo låner seg til over hodet, sier Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dummer oss ikke ut for verden
Den tidligere Frp-formannen mener det blir helt feil å bare skylde på Oslo kommune.

- Alle driver og maser om at vi dummer oss ut for hele verden, men hvorfor er det bare Oslos skattebetalere som skal betale? Staten kjøper jo bygninger i London og Paris, så hvorfor i all verden kan de ikke hoste opp penger og bygge en bygning i Oslo - og leie den ut nesten gratis til Oslo kommune? undres han.

- Så du føler kritikken mot Oslo kommune er urettferdig?

- Ja, for de tar ikke inn over seg at vi skal behandle et budsjett der vi må kutte i primæroppgavene og øke gjeldsgraden. Det er så mange som later som at dette ikke koster noe, men vi tar det alvorlig når vi bruker andres penger, sier Hagen, og legger til:

- Hun tenker ikke på at penger er noe som betyr noe. Det er beinharde realiteter for oss Oslo-politikere, vektlegger han.

- Lett å bruke andres penger
- Men hun påpeker også at Lambda kan bygges mye tidligere, og at det har stor betydning siden det haster med å få realisert et nytt museum?

- Hvis hun sender en sjekk på 2,6 milliarder kroner så kan det hende jeg endrer oppfatning. Det handler om økonomi. Det er ikke noe som er så lett som å bruke andres penger når man ikke tar ansvar for det, sier Hagen.

- Hva om staten kommer med penger, vil du da si ja til Lambda?

- Da er det en ny situasjon som vi må ha en grundig behandling på. Men vi har jo allerede en ny situasjon når hovedbiblioteket blir dobbelt så dyrt, sier han.

Kommentarer til denne saken