Tirsdag ettermiddag satt jeg i bilen som vanlig, da det begynte å tikke inn bilder og videoer av en enorm eksplosjon midt i Libanons hovedstad Beirut.

Her bodde jeg

Det tok meg ikke mange sekundene å dra kjensel på havneområdet i videoene. Jeg har bodd mangfoldige måneder i Beirut - og leiligheten jeg pleide å bo i lå kun 500 meter fra der eksplosjonen skjedde.

I en toårsperiode tilbrakte jeg mye tid i Libanon som frivillig veterinær. Sammen med blant annet dyrevenn Aylar Lie hadde vi et veldedighetsprosjekt for å hjelpe hjemløse dyr. I forbindelse med dette arbeidet, ble jeg godt kjent i Libanon, med den libanesiske kulturen - og jeg fikk flere gode venner der.

Jeg stoppet bilen og så gjennom bildene og videoene vennene mine sendte meg.

En by i ruiner

Restaurantene jeg pleide å spise på var forsvunnet i en støvsky. Kjøpesenteret jeg pleide å handle på var en ugjenkjennelig ruin. På strandpromenaden jeg pleide å jogge lå det livløse kropper og avrevne kroppsdeler. Videoer filmet innendørs viste dører og møbler som lå slengt veggimellom.

Tilsynelatende fantes det ikke et eneste vindu igjen i hele Beirut. Folk gråt, løp og ropte. Andre gikk bare apatisk rundt.

Venninnen min svarte

Det første jeg gjorde var å ringe min venninne Kim, som til min lettelse tok telefonen. Hun befant seg i byen Byblos, cirka 3,5 mil nord for Beirut, da eksplosjonen skjedde.

Nå vet vi at det var en båt med lager av ammoniumnitrat som eksploderte, men på dette tidspunktet ble det spekulert i om det var Israel som bombet et lager tilhørende den sjiamuslimske gruppen Hizbollah.

Kaos

Situasjonen Kim beskrev var kaotisk. Flere av sykehusene i Beirut ble også rammet av eksplosjonen. Brudd på strøm- og vannledninger er svært kritisk for et sykehus. Folk ble bedt om å holde seg inne og lukke vinduene på grunn av giftige gasser etter eksplosjonen.

Lettere sagt enn gjort ettersom vinduer knuste i flere mils omkrets. Eksplosjonen ble målt til 4,5 på Richters skala, og kunne høres helt til Kypros.

Fra kritisk til enda verre

Situasjonen i Libanon var allerede kritisk før eksplosjonen. Politisk revolusjon og situasjonen med korona-viruset har rammet landet hardt.

Nå har minst 137 mennesker mistet livet, flere tusen blitt skadet - og flere titalls tusen fått sine hjem og arbeidsplasser sønderknust.

Borgerkrigen (1975-1990) rammet Libanon hardt, og nå ser atter en gang Beirut ut som en krigssone.