Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg fikk panikk og slo med alt jeg fikk tak i

Den 22 år gamle drapstiltalte fortalte hvordan han tidligere har blitt voldtatt og fikk panikk da det holdt på å skje igjen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg fikk veldig panikk. Jeg slo med alt jeg fikk tak i. Blant annet slo jeg ham med et støvsugerrør, fortalte 22-åringen i Oslo tingrett.

Tirsdag formiddag fortalte mannen om dramaet som utspant seg i leiligheten til Willy Brown i Oslo natt til 8. oktober 2011.

22-åringen er tiltalt for drapet på 48 år gamle Willy Brown som ble funnet død i sin leilighet i oktober 2011. I Oslo tingrett forklarte den tiltalte at han hadde drept Brown, men at han ikke gjorde det med vilje, og at det var i nødverge.

Ble med hjem fra byen
- Det var ikke meningen at han skulle dø, sa mannen.

22-åringen fra Romania kom til Norge for tre år siden. Han har arbeidstillatelse og håper å bli norsk statsborger etter fem år i landet. 7. oktober 2011 hadde han vært på byen i Oslo sentrum. På vei hjem møter han Willy Brown som han aldri tidligere hadde møtt. De to blir enige om å reise hjem til Brown sammen. Både Brown og mannen hadde homofil legning.

- Vi skulle på en fest. Bare en fest, sa 22-åringen.

- En fest med to? spurte dommer Morten Bjone.

- Ja, bare en fest, sa mannen, men før han ville fortelle hva som skjedde i leiligheten til Brown, ba mannen om å slippe å forklare seg for åpne dører. Dette spørsmålet hadde da allerede blitt avvist av retten.

Ville ikke forklare seg
- Resten av detaljene som skulle komme handler om nødverge, og jeg vil forklare meg, men jeg vil ikke forklare meg så lenge pressen er her. Det gjelder privatlivet mitt. Jeg har veldig sterke grunner, sa 22-åringen.

- Et øyeblikk. Du har forklart deg for politiet og hvis du ikke forklarer deg så vil aktor foreholde deg opplysninger du har gitt tidligere så dette vil komme fram uansett, sa dommer Bjone til tiltalte og poengterte at retten allerede hadde avvist begjæringen om å lukke dørene.

- Hvis du nekter å forklare deg så kan det bli brukt mot deg, men dette er ditt valg, sa Bjone.

Etter en kort pause fortsatte mannen sin forklaring.

- Han ville ha sex
22-åringen fortalte at de satte på musikk i Browns leilighet og mikset en drink hver. Deretter satt de i stua og pratet.

- Jeg gikk på toalettet og da jeg kom tilbake så gikk han på soverommet og kledte av seg og kom ut med belte rundt halsen. Han ba meg dra ham rundt i leiligheten som en hund, fortalte 22-åringen i retten.

- Jeg tenkte at han var en snill og normal mann og jeg ville gjøre ham en tjeneste. Jeg ante ikke hva som skulle skje og trodde ikke at det skulle bli noe sex mellom meg og han, sa 22-åringen.

Leken utviklet seg og etter hvert ønsket Brown ifølge 22-åringen å ha sex.

- Jeg sa at jeg ikke ville ha sex med ham og jeg ville ringe drosje å dra hjem. Det fikk jeg ikke lov til og han ble veldig aggressiv og holdt rundt meg, sa 22-åringen.

Klikket
22-åringen fortalte at han hadde blitt voldtatt og banket opp en gang tidligere i Norge, og at han fikk panikk for at dette skulle skje igjen. Han gjorde motstand og det hele utartet til en slåsskamp rundt i hele leiligheten.

22-åringen slo Brown med «alt han kunne få tak i» - blant annet et rør til en støvsuger. I tillegg dro han Brown i beltet han fremdeles hadde rundt halsen. Til slutt ble Brown liggende livløs på gulvet.

- Da jeg dro fra leiligheten så sjekket jeg pulsen hans og han var i live, sa 22-åringen som innrømmet at Brown falt om etter at han strammet beltet rundt halsen hans. Obduksjonsrapporten viser at Brown døde av kvelning.

- Beltet var litt stramt men ikke så veldig, sa 22-åringen i retten.

- Sjekket du beltet rundt halsen hans da? spurte dommer Bjone.

- Nei, jeg sjekket ikke beltet rundt halsen, men jeg sjekket pulsen hans og han hadde puls da jeg dro.

- Så du sjekket pulsen, men ikke beltet? konstaterte dommer Bjone.

- Nei, bekreftet tiltalte.

- Hvorfor gjorde du ikke det da?

- Jeg hadde panikk.

Ja, men du klarte å gå på do å vaske hendene og sjekke pulsen hans før du går i leiligheten, sa dommeren.

- Det som skjer er at når man har litt blod på hendene så får man panikk for å få det vekk. Så fikk jeg panikk for om han var død så jeg sjekket pulsen hans. Det var ikke meningen at man skulle gjøre dette profesjonelt, sa 22-åringen.

Løgner og vold
Problemet til 22-åringen er at han først fortalte til politiet at en tredjeperson hadde vært i leiligheten, og at det var han som drepte Brown. Senere innrømmet tiltalte at denne tredjepersonen ikke eksisterer.

- Hvorfor trakk du inn ham når du har jo handlet i nødverge, i selvforsvar, ville dommer Bjone vite.

Bjone spurte også ut 22-åringen om de alvorlige truslene han har kommet med overfor personell i fengselet. Heller ikke dette erkjenner 22-åringen å ha gjort.

Straffesaken mot mannen varer til ut i neste uke. Dom i saken kommer senere denne måneden.

Ikke seksuelt
Aktor Alvar Randa spurte 22-åringen om når han opplevde at situasjonen i Browns leilighet ble seksuelt betont.

-Du er med en fremmed mann hjem og han kommer naken ut i stua og ber han dra deg rundt i leiligheten. Du finner ikke noe seksuelt ved det?

- Han virket normal og han likte det, og jeg behandlet ham med respekt. Jeg gjorde ham en tjeneste, sa 22-åringen.

-Når følte du det begynte å få en seksuell karakter? spurte Randa.

- Når han reiste seg og ville ha sex, sa 22-åringen.

Fant fingeravtrykk
Politiet tror at situasjonen mellom de to ble seksuelt betont lenge før volden startet. Et av indisiene for dette er en pc med 22-åringens fingeravtrykk som er funnet bak sengen på Browns soverom. 22-åringen har innrømmet at han spilte musikk på pc'en, men at dette skjedde i stua.

22-åringen har ingen god forklaring på hvordan pc'en med hans fingeravtrykk havnet bak senga.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter