(rb.no): Det forklarte 42-åringen samtidig som han innrømmet å ha begått voldtekten han er tiltalt for, da rettssaken ble avholdt i Nedre Romerike tingrett onsdag.

– Jeg hadde en stemme i hodet som sa at jeg skulle være slem mot henne. Jeg styrte ikke kroppen min selv, forklarte den tidligere Ahus-sykepleieren fra vitneboksen.

Rømte til utlandet

Det er nå snart åtte år siden overgrepet på Ahus skjedde, grytidlig om morgenen 31. oktober 2006.

Årsaken til at det har tatt så lang tid å få saken ført for retten er at tiltalte stakk til utlandet etter at han ble pågrepet og siktet i saken. Først i fjor høst ble han funnet igjen og pågrepet på nytt, i Canada, etter DNA-funn.

Kvinnen, som var 19 år da overgrepet skjedde, var innlagt på sykehuset og tiltalte som var sykepleier hadde som oppgave å følge henne opp.

– Jeg hadde sterke smerter så jeg ba ham om å få smertestillende. Det fikk jeg, men da de ikke hadde noen god virkning ba jeg om å få mer smertestillende, forklarte den nå 26 år gamle kvinnen fra vitneboksen i retten.

Tiltalte forklarte at han kom inn på rommet hennes med en medisintralle.

– Jeg ga henne diazepam (sovemiddel) intravenøst, og ventet i noen minutter på at hun skulle bli slapp og trøtt før jeg dro ned buksen hennes, forklarte 42-åringen.

Han gjennomførte deretter et samleie med pasienten som varte i få minutter.

– Jeg var bevisst og fikk med meg hva som skjedde. Samtidig klarte jeg ikke å røre på meg eller løfte armene mine, og var så svimmel, at jeg ikke klarte å gjøre motstand, fortalte offeret i sin forklaring.

Uenige

Tiltalte og fornærmede hadde i retten noe ulikt syn på hvorvidt sykepleieren avsluttet overgrepet frivillig, eller om han ble forstyrret av en kollega.

Kvinnen forklarte at hun hørte noen åpne døra inn til sykehusrommet da voldtekten pågikk.

– Det var da han stoppet, dro på seg buksen og gikk ut av rommet, sa hun.

Tiltalte mener på sin side at han avsluttet frivillig.

– Jeg stoppet opp da jeg plutselig kom til meg selv og forsto hva jeg holdt på med. Da angret jeg og sluttet med en gang, deretter kom en kollega av meg inn på rommet, forklarte han.

– Ble ikke trodd

Etter at sovemiddelet sluttet på virke og kvinnen kom til seg selv igjen etter en stund, varslet hun ansatte ved sykehuset om hva som hadde skjedd.

Men ingen trodde på meg, fortalte hun i retten. Kvinnen fortalte også at hun har slitt voldsomt i etterkant av hendelsen.

– Før levde jeg et normalt liv, med gode skolekarakterer og jobb. men etter det som skjedde har jeg ikke klart å fungere som normalt i det hele tatt, forklarte 26-åringen som fortsatt går til behandling for psykiske problemer.

Aktor, statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen, ville vite hvorfor tiltalte ga kvinnen diazepam.

– Det var fordi en stemme i hodet mitt sa jeg skulle være slem med henne, og ha seksuell omgang med henne. Jeg ga henne diazepam for å få henne i en slik tilstand at hun ikke kunne gjøre motstand, fortalte 42-åringen.

Mannen tilsto ikke forholdet da han ble pågrepet og avhørt av politiet første gang i 2006. Først da han ble pågrepet i høst, og overført til Norge i november, erkjente han straffskyld.

Tilregnelig

Aktor ville også vite hvorfor han dro utenlands og ikke frivillig meldte seg for norsk politi tidligere, før han til slutt ble pågrepet i Canada etter nesten åtte år.

– Jeg hadde psykiske problemer, forklarte mannen som også viste til sykdom med dødelig utgang hos et nært familiemedlem i utlandet.

– Men denne saken har vært i hodet mitt hele tiden, og jeg hadde en plan om å reise til Norge og melde meg i slutten av 2013, sa mannen som opprinnelig er fra Somalia, men har hatt norsk statsborgerskap siden år 2002.

Forsvarer, advokat Cato Johannessen, ba tiltalte forklare hvorfor han tilsto da han ble pågrepet på nytt.

– Jeg ville ha saken for retten og bli ferdig med den. Saken har vært en stor belastning for meg, svarte tiltalte.

En sakkyndig undersøkelse av tiltaltes psyke, en såkalt prejudisiell observasjon, konkluderer med at tiltalte ikke led av noen alvorlig sinnslidelse på gjerningstidspunktet, og at han er strafferettslig tilregnelig.

Johannessen lurte på hvorfor tiltalte ikke klarte la være å høre på og utføre det de angivelige stemmene i hodet befalte ham å gjøre.

– Jeg klarte ikke å styre handlingen min. Det skulle ikke ha skjedd, men jeg mistet kontrollen, sa han.

Krever tre år og tre måneders fengsel

I sin prosedyre ba aktor om at tiltalte skal straffes med fengsel i tre år og tre måneder, inkludert ett års strafferabatt for å ha tilstått.

Mannen er allerede fratatt autorisasjonen for å jobbe som sykepleier, men aktor ba om at han også skal fradømmes retten til å inneha stilling som helse- og omsorgsarbeider for alltid.

– Det er spesielt straffskjerpende at dette skjedde på et offentlig sykehus der alle skal kunne føle seg helt trygge, utført av en ansatt. Det at han dopet henne ned og ventet slik at hun var ute av stand til å gjøre motstand, bærer preg av planleging, og er også straffskjerpende, sa statsadvokaten.

Hun mener også at tiltaltes forklaring om stemmer i hodet er oppdiktet.

– Han forklarte ikke noe om dette i de første avhørene. Jeg stiller også spørsmål ved om han angrer, siden han ikke meldte seg selv for politiet, uttalte aktor.

Voldtektsofferets bistandsadvokat, Guro Ottersen Trillhus, framla i sin prosedyre krav om en samlet oppreisning til kvinnen på 175.000 kroner.

Les flere saker på rb.no her