RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg hadde ikke hjerte til å avlive ham»

Rådyret Cosinus ble fotografert iført refleksvest under en søndagstur. I helgen gikk saken landet rundt på nett. I dag kan Indre Akershus Blad fortelle historien bak det tamme rådyret.
Rådyret Cosinus ble fotografert iført refleksvest under en søndagstur. I helgen gikk saken landet rundt på nett. I dag kan Indre Akershus Blad fortelle historien bak det tamme rådyret. Foto: Lise Tandberg
En sak har alltid flere sider. Her er historien bak rådyret med refleksvest.

(Indre Akershus Blad) Fra å være et helt ukjent rådyr med en veldig annerledes oppvekst, ble Cosinus landskjent og en netthit i helgen.

Indre Akershus Blad bragte historien om Aurskog-kvinnen Lise Tandberg som møtte et tamt rådyr iført refleksvest på sin søndagstur. Tandberg tok fram mobiltelefonen og knipset bilde av dyret.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Leder Asle Varnås i viltnemnda i Aurskog-Høland mener det er uansvarlig å la et rådyr gå vilt i skogen med refleksvest på seg, mens ettersøksmann Einar Holum fra Aurskog presiserer at det er strengt ulovlig av mennesker å fø opp vilt. Nettkommentarene fra leserne ville ingen ende ta. Noen syntes synd på dyret, noen mente rådyret burde skytes, mens andre igjen var redd dyret i brunsten ville angripe skoleunger. 

Men en sak har alltid flere sider.

Her er historien om rådyret Cosinus.

Funnet «forlatt» i skogen

I mai i fjor blir en rådyrkalv født i en skog et sted i Sørum. Utenlandske skogsarbeidere kommer over den da maks to dager gamle kalven – tilsynelatende alene og forlatt.

Arbeiderne synes synd på kalven, løfter den opp, tar den med i traktoren og fjerner dyret fra skogen. Deretter blir kalven fraktet rundt omkring i Sørum og Aurskog-Høland, og rådyret blir tatt hånd om av flere mennesker før det etter flere timer blir fraktet til Bjørkelangen dyreklinikk og veterinær Ellen Kveiland av dyrevenner.

Dyrlegen tok raskt grep. Viltnemnda ble varslet, og det ble satt i gang et stort apparat for å finne ut hvor rådyret hørte til. Men etter så mange timer og med så mange omveier rådyret i mellomtiden hadde vært innom, viste oppgaven seg umulig.

Der og da måtte veterinæren ta et valg: Å avlive et friskt dyr i en hjelpeløs situasjon. Eller å ta på seg oppgaven med å være matmor og en dag hjelpe dyret tilbake til sitt rette element.

– Punkt 1: Jeg ville aldri anbefale noen å prøve det samme. Det er en enorm jobb døgnet rundt. Punkt 2: Intensjonen har hele veien vært å tilbakeføre dyret til naturen. I disse dager forsøker vi å sosialisere Cosinus med en gjeng rådyr som går på jordet ved huset vårt, sier Kveiland til Indre Akershus Blad.

At rådyret har hatt tilhold hos familien har ikke vært noen hemmelighet. Kveiland ønsker likevel ikke at lokalavisen kommer hjem for å ta bilder av Cosinus med sin menneskelige familie. Jo færre som vet hvor han holder til, jo bedre.

– Det finnes nok av folk der ute som ønsker dyret avlivet. Oppstyret som har vært rundt han nå, kan bli hans død.

Etisk dilemma

Da rådyrkalven ble båret inn på dyreklinikken i fjor vår, kom også dyrlegen i et etisk dilemma. På den ene siden er det ulovlig å fostre opp ville dyr. På den andre siden er det en plikt å hjelpe dyr i nød.

– Jeg er litt over middels glad i dyr, og viljen til å prøve å redde et liv et sterk. Så langt det har vært mulig, har jeg holdt avstand. Cosinus skal tilbake til naturen, noe jeg fortsatt mener er fullt mulig dersom folk i bygda tar hensyn. Valget som måtte tas denne dagen i mai, var egentlig ikke så vanskelig. Det handlet ikke om han skulle dø, men om han skulle få en mulighet til å leve.

– Mange har reagert på refleksvesten?

– Cosinus går ikke rundt med den hele tiden. Det handler om at jeg skal vite hvor den er og at han blir funnet igjen. Vesten har borrelås og er ufarlig.

– Det hevdes at rådyr som føs opp av mennesker, blir mannevonde?

– Det kan man aldri vite. Skjer det, skal han få slippe. Jeg har ikke noe problemer med å avlive dyr som er syke eller skadet. Som dyrlege mener jeg jeg er kompetent til å ta den avgjørelsen. Slike beslutninger må jeg ta hver eneste dag.

– Hva synes du om folks reaksjoner?

– Det er bra folk reagerer. Det er et vilt dyr som skal leve i naturen. Men det er alltid flere sider av en sak. Cosinus har gitt oss gode opplevelser, stor kunnskap og er en berikelse i livet.

– La dyrene ligge!

Dyrlegen har én stor oppfordring til turgåere:

– Den største moralen i denne saken er å la ville dyr ligge der de ligger. Moren står i 99 prosent av tilfellene like ved og overvåker situasjonen, sier dyrlege Ellen Kveiland.

– Hva tenkte du da personene sto på døra med en rådyrkalv i hendene?

– Jeg ble skikkelig overrasket, og synes det var veldig synd. Både jegere og viltnemnd ble kontaktet, og rådet var klart: Legg dyret tilbake der det var funnet. Dessverre var det ikke mulig å finne tilbake til stedet, sier hun.

Les flere saker fra Indre Akershus Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere