NEW YORK (Nettavisen): Det sier LaTonya Floyd (52), søsteren til George Floyd, i forbindelse med rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha tatt livet av broren.

Åpningsinnlegg på mandag

Etter at juryen omsider er kommet på plass, skal partene på mandag holde åpningsinnlegg i rettssaken mot politimannen Derek Chauvin (44) som er tiltalt for drap på George Floyd i USA.

Les også: George Floyd ble registrert 19 ganger av politiet - eks-politisjef innrømmer forskjellsbehandling

Et av de viktigste bevisene i saken, er videoen der Derek Chauvin (44) holder kneet over halsen til Floyd. Se videoen her - vi advarer mot sterke bilder:

LaTonya Floyd sier til « Good Morning Britain» at hun aldri har orket å se den brutale videoen av politimannen og broren.

- Jeg hadde vært på et mentalsykehus om jeg så den videoen, sier LaTonya.

- Men det er umulig å ikke å ha hørt noe om den, sier søsteren, som sier at det også har vært umulig å unngå episoder der hun har sittet og sett på TV, og at den brutale videoen plutselig har dukket opp.

Les også: Kvinne om drapssiktede Derek Chauvin (44): - Jeg visste hvilket monster han er

- Jeg kan sitte og se på en såpeopera på TV og plutselig så kommer det på et program der jeg ser denne mannen sitter med en kne på broen min. Jeg bare snur meg rundt rask og løper ut av rommet, sier søsteren, ifølge NY Post.

- Det er ikke noe på Guds jord som kunne fått meg til å se den videoen. Det er lillebroren min og det er ikke noe jeg kan gjøre med det. Jeg vil aldri se den videoen, sier søsteren.

Se utdrag fra intervjuet her:

Les også: George Floyd-drapet snudde norsk rasismedebatt

Derek Chauvin svek sin politied

Derek Chauvin svek sin politied, sa aktor i åpningsinnlegget i saken mot politimannen som er tiltalt for drap på George Floyd.

Rettssaken mot Chauvin startet mandag med at dommeren ga sine instrukser til juryen på 14 – åtte hvite og seks svarte, som skal dømme eller frikjenne Chauvin.

Aktor Jerry Blackwell ba juryen merke seg tallet 9 minutter og 29 sekunder, tiden Chauvin holdt kneet sitt på halsen til Floyd. Han sa at Chauvin ikke sluttet og klemte livet ut av Floyd, selv om Floyd hadde håndjern på og 27 ganger sa at han ikke fikk puste.

Deretter viste han retten den oppskakende videoen av hendelsen som ble tatt opp av et vitne, og som utløste raseri mot politiet over hele USA.

Hev etter pusten

Juryen kunne høre Floyd stønne og hive etter pusten mens han lå presset mot fortauet, og mens forbipasserende tryglet Chauvin om å stoppe.

Blackwell viste til at en kvinne i brannvesenet forsøkte å få ham til å slutte, men hun måtte gi opp da Chauvin rettet en tåregassboks mot henne.

Blackwell gjorde det klart at det ikke er USAs politi han prøver å stille for retten, men kun Derek Chauvin. Chauvin, som hadde vært 19 år i Minneapolis-politiet, ble sparket etter drapet på Floyd.

– Se bort fra politikken

Deretter ba Chauvins forsvarer i sin åpningstale juryen se bort fra politikken rundt drapet.

– Det dreier seg ikke om å fremme noen politisk eller sosial sak i denne rettssalen, sa forsvarer Eric Nelson og avviste anklagen om at Chauvin drepte Floyd.

Floyds død under kneet til den hvite politimannen utløste protester og demonstrasjoner over hele USA som satte søkelyset på rasespørsmålet og politiets behandling av svarte.

Faktor i valgkampen

Black Lives Matter-demonstrasjonene ble en viktig faktor i valgkampen som en dyster påminnelse for mange om det evige rasespørsmålet i USA. Tilhengerne av president Donald Trump derimot forsvarte politiet og beskyldte demonstrantene for plyndring og hærverk.

Nelson påpekte også at Floyd var ruset, og at han motsatte seg politiets forsøk på å pågripe ham og få ham inn i en politibil.

– Dere vil se at Derek Chauvin gjorde nøyaktig det han var opplært til å gjøre, sa han henvendt til juryen.

Les: – Floyd og drapssiktet ekspolitimann kjente hverandre

Knelte

Før saken startet, knelte slektninger av Floyd og familiens advokater i protest i like mange minutter som Chauvin holdt kneet mot halsen til Floyd.

– I dag innledes en viktig rettssak som vil avgjøre hvor langt USA er kommet i sin streben etter likhet og rettferdighet for alle, sa Floyd-familiens advokat Ben Crump før rettssaken.

– Hele verden følger med, fastslo han.

Blant dem som følger nøye med, er president Joe Biden.

Les også: Utspill provoserer: - Media vil ikke skrive om George Floyds voldelige forhistorie

– Han følger nøye med, slik amerikanere over hele landet gjør, sa hans talskvinne Jen Psaki og la til at Biden hadde kalt drapet på Floyd en hendelse som virkelig åpner sår i USA.

Blir Chauvin funnet skyldig, risikerer han opp til 40 års fengselsstraff. Han står tiltalt for å ha drept Floyd, som døde da han ble pågrepet i Minneapolis i mai fjor.

230 millioner kroner

Etter pågripelsen der George Floyd døde, fikk Chauvin og tre andre politimenn sparken. De tre ble siktet for medvirkning og skal stilles for retten senere i år.

Tidligere denne måneden inngikk myndighetene i Minneapolis et forlik med Floyds familie. Det innebærer at familien får en erstatning på 27 millioner dollar, tilsvarende over 230 millioner kroner.

Les også: Ser du hva som er rasistisk med denne 20-dollarseddelen?

Chauvins forsvarer, Eric Nelson, mener erstatningsutbetalingen har redusert mulighetene for en rettferdig rettssak. Han har derfor forsøkt å få rettssaken flyttet eller utsatt – men dette ble avvist av dommer Peter Cahill.