OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag morgen startet rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Før retten ble satt, møtte Nettavisen fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud utenfor tingretten.

- Jeg håper at rettssaken gir et godt utgangspunkt for at de som er berørt direkte, og de som jeg har ansvar for i regjeringskvartalet, kan føle at rettssaken har vært riktig og at det kan gjøre at mange flere kan gå videre i livene sier, sier Aasrud til Nettavisen.

- Mange vil synes det er krevende
Aasrud sier hun er opptatt av at hennes ansatte, som opplevde terrorbomben i Regjeringskvartalet, blir godt ivaretatt i ukene som kommer.

- Jeg er opptatt av at de ansatte som vi har ansvaret for blir godt ivaretatt gjennom rettssaken, og at forhåpentligvis en slik rettssak kan bety en slags milepæl og et vendepunkt, sier hun.

- Du har mange kolleger som er rammet av det her. Nå vil alt bli rippet opp igjen og det blir vonde uker. Hva tenker du om det?

- Det er helt klart at det kommer til å være det. Så det er viktig at vi tar vare på medarbeiderne våre, og at vi tar vare på hverandre i disse ukene. For jeg tror mange kommer til å synes det er krevende, sier Aasrud.

- Skal du selv følge rettssaken?

- Jeg kommer ikke til å følge rettssaken på noen spesiell måte. Men på grunn av det medieoppbudet som er her, så tror jeg det er vanskelig å unngå det, sier hun.

- Fleste gleder seg til det er avsluttet
Mandag morgen var det lange køer for å komme inn i Oslo tinghus. Allerede klokken 07, to timer før rettssaken startet, var køene lange på begge sider av tinghuset.

Alle aktører i saken måtte gjennom den strenge sikkerhetskontrollen, deriblant bistandsadvokat John Chr. Elden som blant annet representerer AUF-leder Eskil Pedersen.

- Hva tenker du om saken som nå skal starte?

- Det er veldig greit at det kommer i gang. Jeg tror de fleste gleder seg til at denne saken blir avsluttet, sier Elden til Nettavisen.

Eldens kontor representerer 180 personer i rettssaken.

- En voldsom interesse
- Hvordan har du forberedt deg til rettssaken?

- Vi har jo vært gjennom saken, sakens dokumenter og har gått gjennom dette med klientene for å forberede dem best mulig på det som vil skjer. Samtidig er det jo fortsatt uklart hvordan Breivik vil forklare seg og fremstå i retten, sier han.

- Hva tenker du om alt ekstra oppstyret som er rundt saken?

- Det er jo en voldsom interesse for saken, og det virker som om det er godt organisert. Men det er ganske uvanlig i forhold til en norsk rettssak, sier Elden.

Elden sto i køen inn til tingretten sammen med AUF-leder Eskil Pedersen. Pedersen ønsket ikke å uttale seg om saken mandag morgen, og viste til at han vil holde en pressekonferanse senere mandag.

Her kan du følge retten direkte:

HTML EMBED