*Nettavisen* Nyheter.

«Jeg håper for guds skyld at du ikke er norsklærer!»

SYTER IKKE: Line Mohn Gallagher ønsket å få fram hvor stort ansvarsområde en lærer egentlig har. Hun mener alle oppgavene umulig kan utføres mellom åtte til fire, slik det foreslås i utkastet for ny tariffavtale for lærere. Foto: Privat (Facebook)

Da Line ville forklare hva en lærer faktisk gjør, ble hun kritisert for dårlig språk. - Hvis det er det folk henger seg opp i, har de ikke skjønt saken, sier norsklæreren.

12.08.14 17:16

«Jeg håper for 'guds' skyld at du ikke er norsklærer! Skulle så være tilfelle, så er 370.000,- alt for meget!»

Dette var en av mange kommentarer etter at Nettavisen skrev om lærer Line Mohn Gallagher, som la ut et innlegg på Facebook om hvor mange oppgaver lærere faktisk utfører i løpet av en dag. Innlegget har blitt delt over 1600 ganger, og vakt stort engasjement på nettet.

Men det var ikke bare lærernes arbeidssituasjon som ble diskutert i kommentarfeltet under artikkelen og på Facebook. Mange kritiserte lærerens bruk av store bokstaver, ekstra bokstaver i enkeltord, hennes bruk av «prikk, prikk, prikk» og utropstegn på rekke og rad. (Se Gallaghers Facebookstatus lenger ned i artikkelen).

I kommentarfeltene stod kommentarer som dette: «Da hååååper jeg bare at HUN IKKE ER NORSKLÆRER...!!!».

Og dette: «Med så mange punktum, utropstegn og spørsmålstegn fra en lærer sliter jeg faktisk med å ta det seriøst. Uansett hvor sterke meninger jeg la fram i en stil på skolen hjalp det ikke med 5 spørsmålstegn eller hundre utropstegn. Snarere tvert imot. Noen mener kanskje dette er flisespikkeri, men jeg vil at mine barn skal lære av noen som klarer å skrive skikkelig. Uavhengig om det er på fritida.»

LES OGSÅ:– Hele skoleåret vil bli preget

Tar kritikken med ro

Gallagher, som underviser i norsk, tar kritikken med knusende ro.

- Hvis det er det folk henger seg opp i har de ikke skjønt saken, sier hun.

- Jeg har gått på høyskole og tatt et årsstudium i norsk, og jeg vet at jeg skriver mer enn godt nok. Jeg klarer å lære elevene mine det de trenger. Dette var en status som ble skrevet i frustrasjon og i full fart, sier hun.

Gallagher forklarer at hun ønsket å sette det litt på spissen, og at hun skrev rett fra hjertet.

- Da tenker man ikke så mye over hvordan man skriver. Hvis dette skulle vært noe annet enn en Facebookstatus hadde jeg tenkt mer igjennom uttrykksmåten. Dette er engasjement. Jeg synes synd på de som ikke engasjerer seg, sier hun.

Vil ha færre klaser med utropstegn

Språkekspert Per Egil Hegge mener det er et vurderingsspørsmål hvor hard man skal være med rødblyanten i dette tilfellet.

- Denne læreren har bevisst valgt en svært muntlig tone, og den behersker hun. Med overlegg ser hun bort fra noen av de faste skrivereglene. Siden hun har lagt denne meningsytringen på et sosialt medium, er det mulig å finne argumenter for å gjøre det slik. Likevel ville jeg ha foretrukket litt færre klaser av utrops- og spørsmålstegn og mer begrenset bruk av store bokstaver, parenteser og prikk prikk prikk, sier Hegge til Nettavisen, og legger til at hun i alle fall ikke bryr seg om rådet «less is more».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Ikke språklig forfall

Hegge mener forsiktighet med virkemidlene ofte gir større effekt enn stortromme og store bokstaver.

- På den annen side er det utvilsomt et hovedmål med innlegget å vise at hun er engasjert, og det er vanskelig å reise tvil på det punktet. Jeg har tungt for å se den uformelle tonen som et tegn på språklig forfall. Det er svært lite sannsynlig at hun ville velge dette toneleiet og disse virkemidlene i en søknad til kommunen eller i en forespørsel om muligheter for videreutdannelse eller stipend, sier Hegge.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPRÅKEKSPERT: Per Egil Hegge forsvarer Gallagher. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Han påpeker likevel at han selv foretrekker objektsform av pronomen etter preposisjon.

- «Samtaler med mobbere og med dem som blir mobbet, dem som ikke passer inn» og så videre. Men på radikalt bokmål er det tillatt med de her, forklarer han.

LES OGSÅ:- Jeg forstår at mange foreldre er bekymret

Ville kjede vettet av seg

Ut fra engasjementet Gallagher viser i innlegger tror Hegge også at hun kommer til å kjede vettet av seg hvis hun blir tatt ut i streik.

- Slike folk er det nok bruk for i skoleverket, også om de er litt for rause med utrops- og spørsmålstegn, sier han.

Når Gallagher hører dette bryter hun ut i latter.

- Ja, jeg tror faktisk at jeg ville kjedet meg! Det er en god observasjon. Jeg synes jobben min er det beste som fins, og jeg ønsker ikke streik, sier Gallagher.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.