Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har aldri sett noe lignende

Dødfødte barn er blant de hjelpeløse ofrene i Syria-konflikten.

(Nettavisen): Internasjonale leger som har arbeidet i Syria, er vitne til det de beskriver som et sjokkerende antall babyer som blir født med misdannelser.

Presidenten i Leger Uten Grenser har i nordlige Syria dokumentert flere tilfeller av anencefali, som er en tilstand som hindrer normal utvikling av hjernen og hodeskallen hos fostre. I dette området nord i Syria er det så å si ingen helsetjenester for gravide kvinner.

- Vi har heldigvis ikke sett så mange av disse tilfellene. Men de tilfellene vi ser, maler på en måte et sterkt bilde av realiteten og helsetilbudet i Syria i dag, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Alexander Buchmann, til Nettavisen.

I de fleste tilfellene av anencefali, så er barnet enten dødfødt eller dør kort tid etter fødsel. Mangel på folinsyre, noe gravide kvinner blir gitt verden over, er trolig én medvirkende årsak til de mange misdannelsene hos nyfødte i Syria, skriver The Independent.

- Aldri sett noe lignende
Den nye presidenten av Leger Uten Grenser, Joanne Liu, var nylig i Syria og jobbet på et feltsykehus i ti dager. Hun ville få førstehåndskunnskap om situasjonen i felten, og det var bare hennes internasjonale kolleger på feltsykehuset som visste at hun var leder for hele organisasjonen.

I løpet av denne korte perioden så Liu tre babyer med tilstanden anencefali. To av dem var i live etter fødsel, men døde kort tid etter. Den tredje babyen var dødfødt.

- Vi så veldig mange tilfeller av babyer som var født med misdannelser, og tilfeller av anencefali. Noen babyer var født uten hode, sier Liu i et intervju med den britiske avisen The Independent.

- Jeg er selv barnelege, men har aldri sett noe lignende i løpet av mine 20 år som praktiserende lege, sier hun.

Buchmann har det siste året vært i Syria i fire måneder over to perioder. Han forteller at de syriske sykehusene mangler alt fra medisiner til medisinsk utstyr. Buchmann sier det var 90 sykehus i Syria før borgerkrigen startet for nesten tre år siden, og at sykehustilbudet var da på nivå med flere vestlige, europeiske land.

Minst 60 prosent av disse sykehusene er omtrent ikke operative lenger.

- Vi ser svært mange unødvendige dødsfall. Det er dessverre veldig mange pasienter i dag som man lett kunne ha behandlet, men som dessverre dør eller får alvorlige konsekvenser av sykdommer som det syriske helsevesenet kunne tatt hånd om for tre år siden, sier nødhjelpskoordinatoren.

Mangler enkel behandling
Denne kollapsen i helsevesenet fører til at mennesker dør av sykdommer som det i utgangspunktet finnes enkel behandling for, deriblant lungebetennelse og diabetes. I tillegg mister kreftsyke og hjertesyke pasienter et livsnødvendig tilbud.

- En ting er at vi får inn skadde pasienter fra frontlinjen og hører forferdelige historier om mennesker som er rammet av konflikten. Men i tillegg er en overflod av pasientene våre de som er indirekte rammet - de som mangler medisiner eller tilgang på sykehus når de er syke. Og når de til slutt kommer til oss, så er det rett og slett for sent, sier Buchmann.

- For min del så var det det som preget hverdagen min, i tillegg til uregelmessige ankomster av dem som kom rett fra frontlinjen med akutte skader, sier Buchmann.

En annen bekymring er at stadig flere syrere er drevet på intern flukt og mangler tak over hodet. Nå står de bostedsløse foran en iskald vinter i et land som ligger i ruiner.

- Jeg var i Syria på vinteren i fjor, og det var veldig kaldt. Folk bor ute og har ikke tak over hodet. Sånt blir man syk av. Det er noe vi er bekymret for med vinteren som akkurat har begynt, sier Buchmann.

Utilgjengelige områder
Internasjonale hjelpeorganisasjoner har blitt nektet tilgang til flere områder inne i det krigsherjede Syria. Det er beskrevet om forhold hvor syrere skal ha vært under beleiring i lang tid uten noen form for matforsyninger. Det er også blitt meldt om barn som lider av feilernæring og underernæring i disse lukkede områdene.

- Det er ikke en sultkatastrofe i Syria, i hvert fall ikke på nasjonalt nivå. Men det finnes lommer hvor vi ikke har tilgang og hvor sivile verken kommer inn eller ut. Hvordan situasjonen er der, tør jeg nesten ikke å tenke på, sier Buchmann.

- Fra disse områdene, som ikke er kartlagt av noen, hører vi historier som skaper stor grad til bekymring.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken