Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har aldri vært så sterk som nå

Frps nestleder fnyser av ramsalt kritikk fra kollega.

JURITZEN FORLAG (Nettavisen): Per Sandberg ikler seg forfatterrollen og tar imot det meste av norsk rikspresse hos Juritzen forlag onsdag morgen.

53-åringen har allerede hatt en travel dag. Før lanseringen har han vært i fraksjonsmøte på Stortinget.

- Noen synes tidspunktet er ugunstig. Men det ville det vært uansett. Det har tatt lenger tid å skrive bok enn jeg trodde, og med tanke på 2015-valget var det bedre å komme med boken nå enn neste høst, sier Sandberg til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Kampen står om Frps sjel
Les også: - Siv den eneste jeg har 100 prosent tillit til

- Hva er det viktigste for deg med å skrive boken?

- Det er det beste – og vanskeligste spørsmål jeg har fått. Jeg har vært kontroversiell og omstridt, mange har fortalt historier om meg – på godt og vondt, så nå ville jeg fortelle min egen historie, sier han.

- Klarte ikke å redde min bror
Frps omstridte nestleder sier han aldri har vært sterkere mentalt enn nå.

- Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke klarte å redde min bror. Jeg har vært i mange kritiske situasjoner, hvor jeg har tenkt konstruktivt. Jeg fant min bror på kvisten. Der lette jeg sist, mens all logikk tilsa at jeg burde ha lett der først, sier han åpenhjertig til Nettavisen.

Sandbergs bror Stig døde i 1997. Han tok sitt eget liv.

14. desember 2006 var Sandberg selv nær ved å ta sitt eget liv. I boken forteller han at en telefon fra kona Line hindret det.

Les også: Sandberg med alkoholpåstander mot Jagland
Les også: - Kontantstøtten var et feilgrep

- Lært å kjenne etter signalene
- Hva har disse hendelsene, på kanten av livet, lært deg?

- Det jeg har lært fra episoden 14.12.2006 er å kjenne etter signalene. Når du er så langt nede som jeg var, gjelder det først å krabbe seg opp i knestående, sier han, og skyter inn:

- Jeg oppfatter Siv som sterkere og bedre enn noensinne, etter måten hun har taklet all motgangen på.

- Boken bygger opp Siv
Sandberg forteller at han har mer tillit til Frp-lederen nå enn noen gang tidligere.

- Jeg har mer tillitt til Siv enn jeg noensinne har hatt, sier Sandberg – som mener boken er en oppbygging av Jensen.

- Jeg tar litt av æren for Sivs suksess
- Hele partiet gikk på larveføtter etter 2009, og særlig etter 2011, hvor partiet ble hardt rammet av både Amelie- og Birkedal-sakene, 22. juli og Sivs skade, mener han.

- Jeg har litt av æren for at Siv er blitt så sterk, sier han med et smil.

En av Sandbergs partifeller som har gått hardt ut etter at innholdet i boken ble kjent tirsdag, er stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, som stiller spørsmål ved Sandbergs helse.

- Jeg kunne vært sterkere fysisk – men er så mentalt sterk som jeg aldri har vært. Kritikken fra Korsberg er jeg «likeglad» i forhold til, den går ikke inn på meg, sier han bastant.

- Jeg har såret mange mennesker
- Hva med alle dem som føler seg såret av deg, i boken?

- Jeg har såret mange mennesker fra jeg ble innvalgt på Stortinget i 1997 – og også før det. Sånn er jeg – jeg er født til å konfrontere urimeligheter. Jeg står åpent frem, sier min mening, er dirkete, helt uavhengig av hvem det måtte ramme. Jeg er det motsatt av feig. Det er min måte – og det er ofte lite av det, hevder Sandberg.

- Og det har ikke vært bevisst å såre, legger han til.

Les også: - Velgerne straffer Siv fordi hun er kvinne og enslig
Les også: Sandberg: - Var nær ved å ta mitt eget liv

- Altfor mye hvisking og tisking
Sandberg gir egne partifeller ramsalt kritikk for en kultur preget av hvisking og tisking.

- Det er altfor mye av det. Dette tar jeg opp i boken også. Når du tar tak i dem som aldri blir konfrontert med noe, slik jeg gjør, går de i skyttergraven. Det bekrefter at jeg har tråkket på noen sine tær, sier Sandberg – ubesværet.

- Hvis ikke, har jeg ikke noe i politikken å gjøre
- Hvordan går negativ kritikk av boken inn på deg?

- Det går ikke inn på meg. Det gleder meg at Korsberg inntar den rollen han gjør - fordi det viser at det jeg skriver er sant, mener Sandberg.

Han legger ikke skjul på at det har vært mange tøffe tak i livet i topp-politikken, men det viktigste for ham er likevel:

- Jeg opplever aksept for å være meg. Og, hvis jeg ikke får bruke min metode med å være ærlig og oppriktig, har jeg ikke noe i norsk politikk å gjøre, sier Sandberg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken