«Jeg har blitt glad i en gutt jeg aldri har møtt»

DEN GODE KLEMMEN: Roy Schjetne mistet sønnen Fredrik på Utøya. Natten til 23.juli var det Eileen Suzann Tennebø som fikk ham gjennom.

DEN GODE KLEMMEN: Roy Schjetne mistet sønnen Fredrik på Utøya. Natten til 23.juli var det Eileen Suzann Tennebø som fikk ham gjennom. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

For tre år siden fikk Eileen Suzann Tennebø foreldrene til Fredrik Lund Schjetne gjennom den første natten uten sønnen.

(RB): - De første skrittene er alltid verst, jeg må egentlig forbi hovedhuset før jeg synes det er greit, sier Roy Schjetne i båten ut til Utøya.

I bakken opp til hovedhuset, rett ved fotballbanen, møter Roy den første personen som gjorde det litt enklere å leve etter 22. juli, skriver Romerikes Blad.

Røde Kors-medarbeideren som holdt hånden til hele familien det første døgnet. Hun som sørget for at mobilen hadde strøm. De livsnødvendige bagatellene foreldrene til Fredrik Lund Schjetne ikke klarte å forholde seg til døgnet etter at eldstesønnen hadde blitt drept i massakren på Utøya.

BLE DREPT: Fredrik Lund Schjetne. Foto: Privat

Gjensynet

Helst skulle Roy ønske han aldri hadde møtt Eileen Suzann Tennebø. Røde Kors-medarbeideren som tok seg av han og kona Monica under deres livs mareritt. Tre år senere får han en god følelse blant alt det vonde når han ser henne i bakken opp til hovedhuset på Utøya. Den gode følelsen er gjensidig.

- Dette er en bra mann, sier Elieen og legger en lett hånd på Roys tunge skuldre.

Faren og hjelpearbeideren har møtt hverandre flere ganger siden 22.07.11. Hver gang er like viktig.

- Det har vært viktigere for meg å møte dem igjen enn jeg trodde. Det å se Roy og familien hans betyr mye for meg, sier Eileen.

Det er ikke ofte hun får muligheten til å treffe igjen dem hun hjelper midt i katastrofen. Det har vært spesielt.

- De har fått meg til å bli glad i en gutt jeg aldri fikk møte, sier hun.

Kjærligheten familien har vist hverandre og henne har mye av den æren.

- Det er virkelig godt å se deg igjen, sier Eileen og ser på Roy.

VONDT MINNE: Fredrik Lund Schjetne rømte fra kafébygget til pumpehuset da skytingen startet på Utøya. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen


Et viktig budskap

For pappaen til Fredrik Lund Schjetne kunne ikke sønnen vært et annet sted enn Utøya den 22. juli 2011. For Fredrik var sommerleir på Utøya «Sommerens vakreste eventyr».

- Han var ikke her for å være på sommerferie. Han var her fordi det var et politisk verksted. Han ville slåss for det han trodde på. Han ville slåss mot hverdagsrasismen, for likeverd og folks faglige rettigheter.

Roy har gått forbi bakken der Fredrik satt og så på taler fra scenen. Teltplassen hans i skogkanten av Akershusleiren. Han er på «kjærlighetsstien» på vei mot pumpehuset der sønnen ble funnet drept.

Tre år etter massakren på Utøya har samfunnet normalisert seg. Litt for mye ifølge Roy.

- Vi har ikke tatt et oppgjør med rasismen, eller de kreftene som førte til at Anders Behring Breivik gjorde det han gjorde. Problematikken rundt 22. juli har vi også i dag, sier Roy.

For ham er det viktig at sønnens politiske budskap lever videre.

- Hva har skjedd med beredskapen og holdningen de siste tre årene? Svaret er dessverre at det er ingen forskjell, sier faren.

På dagen tre år etter sønnens død er Roys budskap soleklart.

- Ta hverdagsrasismen på alvor. Ikke tillat det rundt lunsjbordet eller på fotballbanen. Vi kan ikke gjemme bort eller godta de ekstreme holdningene.

At det var holdningene sønnen kjempet mest mot som tok livet av ham, har vært vanskelig for familien å akseptere.

LETTERE: For tre år siden trengte Roy Schjetne hjelp til å gå i land på Utøya. Tre år senere klarer han det selv. F Foto: Marius Nyheim Kristoffersen


Den idylliske øya

Roy peker på en skråning med steiner bak kafébygget. Her kom Fredrik løpende. I flukt fra kulene. I rundt en time sitter han ved pumpehuset sammen med flere andre før han blir funnet av Breivik.

Og selv om Utøya er stedet der sønnen brutalt ble drept, klarer pappa Roy likevel å se for seg idyllen ved sommerleiren.

Han opplevde selv seks somre på Utøya som ungdom.

- Området ved pumpehuset er et svart hull, og det er tungt å tråkke inn på øya, men så dukker alle de gode minnene opp. Jeg synes det fortsatt er et flott sted å være.

Framtida

For et år siden var Roy Schjetnes målsetting å komme tilbake i jobb. 7,5 time hver eneste dag.

Det har han klart i flere måneder allerede. Nå er målet at kona Monica skal klare det samme, og hun er også på god vei med deltidsjobb.

Året etter at Fredrik ble drept på Utøya opplevde familien Lund Schjetne nok en krise. Roys niese, Sigrid Giskegjerde Schjetne, kom aldri hjem. Etter flere ukers leting ble hun funnet drept, og plutselig delte Roy skjebne med broren.

- Et år uten katastrofer

Det var derfor den andre målsettingen 20. juli i fjor. Det gikk ikke.

I vår mistet Roy faren plutselig etter kort tids sykdom. Han ble 72 år og familien måtte nok en gang møte en ny sorg.

- Dette var selvfølgelig litt annerledes, men det var likevel en familietragedie, sier Roy.

2014 uten katastrofer er derfor fortsatt et mål.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.