OSLO TINGHUS: Tromsø-jenta fulgte med på klokka for å ha noe å konsentrere seg om da hun lå skadd med fire kuler i kroppen ved en bergsprekk på Utøya.

Hun var bare 14 år da hun deltok på AUFs sommerleir for andre gang. Da skytingen startet, flyktet hun sammen med en gruppe ungdommer fra teltplassen, forbi Kjærlighetsstien og ned mot en bergvegg der de søkte ly. I retten onsdag fortalte hun at hun ble skutt enten fire eller fem ganger. Kulene traff henne i skulderen, begge beina og en eller to ganger i magen.

- Har betalt en pris for demokratiet
- Jeg har ikke noen problemer med å vise arrene. Vi har betalt en pris for demokratiet, men vi har vunnet, sa den nå 15 år gamle jenta i tingretten onsdag.

Trodde hun skulle dø
Hun lå nesten i vannkanten, alvorlig skadd og trodde hun skulle dø. Rundt henne lå flere andre som også var skutt. 14-åringen fulgte med på klokka og kløp seg i armen for å ta tankene bort fra skadene. Hun var veldig bevisst på at hun måtte holde seg våken.

- Jeg har jo sett en del på film, og der dør jo folk etter en kule. Jeg tenkte at det ville være helt sikkert etter fire. Men jeg lå der og ventet på at lyset eller mørket eller et eller annet skulle komme, men det gjorde ikke det. Så tenkte jeg: Ja, ja. Da skal jeg holde meg våken, og jeg skal overleve dette her. Så gjorde jeg det, sa Schwenke.

Kjempet for livet på sykehuset
Tromsø-jenta slapp fra det med livet, men skadene var alvorlige. En kirurg har i ettertid fortalt henne at de en stund trodde de kom til å miste henne. I retten fortalte hun om tida på sykehuset, om operasjonene og skadene, og hun reiste seg og pekte og forklarte om arrene og skadene på kroppen.

Nå går 15-åringen i tiende klasse på ungdomsskolen.

- Jeg har aldri hatt så gode karakterer som nå, for jeg har blitt fritatt for gym, sa hun og framkalte mange smil i rettssal 250.

Kom med mor og stefar

Ylva hadde med seg moren Helene Hansen og stefar Roger Ingebrigtsen til Oslo og tinghuset. I pausen utdypet hun for pressen hvordan det går med henne:

- Jeg føler at jeg psykisk er blitt sterkere etter 22. juli. Jeg bærer arrene mine med verdighet. Slik jeg ser det, var det et angrep på demokratiet, fortalte hun.

HTML EMBED

Hørte gjerningsmannens pust

Retten fikk onsdag også høre Tarjei Jensen Bech (20) fra Hammerfest. Han gjemte seg også i skrenten på vestsiden. Han fortalte at gjerningsmannen kom så nær at han kunne høre pusten hans. Han beskrev den som hvesende og sier han tenkte på figuren Voldemort i bøkene og filmene om Harry Potter.

Så drapene ved pumpehuset
Dagens siste vitne, Andrine Johansen (17), ga retten et detaljert og rystende innblikk i drapene ved pumpehuset. Hun ble selv skutt gjennom brystet, kula punkterte lungen og stoppet ved ryggmargen. Hun ble vitne til at Brevik skjøt og drepte flere AUF-venner ved pumpehuset, blant dem Thomas Margido Antonsen, som hun omtalte som sin bestekompis. Hun fortalte at Henrik Rasmussen (18) hoppet ut foran henne da gjerningsmannen igjen siktet mot henne der hun lå i vannet.

- Han hopper ut foran meg og ofrer livet sitt for meg. Jeg var ute av forstand til å forstå hva som skjedde. Jeg ser ham bare falle sammen, sa hun i retten.