Han smilte om kapp med sola. Men noe løfte kom han ikke med verken den ene eller andre veien, statsminister Jens Stoltenberg, da han mandag kom til Simadal i Hardanger.

Les hele saken i Hardanger Folkeblad

Lurte pressekorpset
Han lurte et helt pressekorps da han kom med helikopter fra Oslo, landet på Kjeåsen og tok bil derfra og ned til Simadal.

Men da han steg ut av den svarte minibussen, ga han seg god tid til både det tallrike pressekorpset og vertskapet Statkraft ved Jan Alne, BKK ved direktør Atle Neteland og Eidfjord-ordfører og leder for Hardangerrådet, Anved Johan Tveit.

- Jeg har vært her før, sa statsministeren før han ble invitert inn til en grundig orientering om kraftproduksjon og ikke minst situasjonen i forbindelse med forsyning til Bergensregionen. Men det var før bråket om den planlagte kraftlinjen.

- Fordeler og ulemper
- Jeg har kommet for å lytte og lære, sa han som svar på spørsmål fra media. Samtidig som var han opptatt av situasjonen til Bergen, minnet han om at det nå er satt ned fire ekspertgrupper for å vurdere alternativene.

- Det er fordeler og ulemper med de fleste, sa han og minnet om at uansett om det ville bli sjøkabel mellom Simadal og Samnanger, så ville en tredjepart av trekket uansett gå som luftspenn.

Minnet om sjøkabel-ulemper
Han nevnte også at det slett ikke var helt fritt for inngrep å legge kabel i sjøen. Dette ville særlig merkes i Kvam og Eidfjord, sa en godt orientert og engasjert statsminister. Og det vil kanskje være mer synlig der en kabel skal gå ned i sjøen enn om man klarer å legge den i fjellet.

Målet er å finne den beste løsningen og samtidig være oppmerksom på verdiene i nasjonalikonet Hardanger.

Fra Simadal og et lite måltid mat på Vik pensjonat, gikk turen videre til Ulvik og Granvin, med en liten sving innom Hardangerbrua.

I Granvin møter Stoltenberg Hardangerrådet og ordføreren i Samnanger.

Lederen i Hardangerrådet, Anved Johan Tveit (Sp), liker ikke at regjeringen har godkjent oppstart av anleggsarbeid mens sjøkabelalternativet blir utredet.

Kom for å lytte
Ifølge kommunikasjonssjef Trude Målseide ved Statsministerens kontor blir det ikke lagt fram nye forslag under Hardanger-besøket. Som statsministeren sa i Simadal, er han først og fremst i Hardanger for å lytte til synspunktene og se de mye omtalte områdene ved selvsyn.

Fra Granvin til Norheimsund går turen med båt, før statsministeren skal møte representanter for Arbeiderpartiet i Hordaland.

Les også: Luftig protest mot kraftlinjer

Bortsett fra en fallskjermhopper, var det ikke noen form for markering fra motstanderne av de såkalte monstermastene. Men det er varslet en markering senere på dagen.

Les flere saker i Hardanger Folkeblad