Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har skrevet en del siste-hilsener i sommer

«Dødsheroin» ga nesten tre ganger så mange overdoser i hovedstaden i sommer.

STORGATA (Nettavisen): Et parti ekstremt sterk og dødelig heroin har gitt rekordmange overdoser i Oslo.

Tall Velferdsetaten har utarbeidet for Nettavisen viser at sprøyterommet hadde nesten tre ganger så mange overdoser i juli i år, sammenlignet med samme måned året tidligere.

Ekstremheroin
Flere brukere Nettavisen har snakket med forteller at heroinen er rekordsterk og må injiseres sakte og kontrollert.

- Den er ekstremt sterk og jeg har aldri opplevd noe lignende. Dersom denne heroinen injiseres av en uerfaren person kan det lett føre til overdose, sier «Martin».

Sammen med en venninne har han satt seg utenfor sprøyterommet for å injisere en blanding av amfetamin og heroin. Sprøyta er fylt med det som omtales som «dødsdopet». Det tar den erfarne brukeren hele 40 minutter før han har sprøytet innholdet i kanylen med giftstoffer inn i kroppen.

- Del opp dosen
Fungerende institusjonssjef ved Prindsen mottakssenter som har ansvar for sprøyterommet i Oslo, Mari Kjølberg, syns det er bekymringsfullt at så mange flere setter overdoser. Hun understreker likevel at det er ikke første gang at det har vært svært sterk heroin i omløp i Oslo.

- I juli i 2011 registrerte vi 11 overdoser totalt. I juli 2012 endte tallet på 29 overdoser, altså langt mer enn dobbelt så mange. Slik jeg oppfatter det er det brukere i alle aldre som har tatt overdoser i juli i sommer. På grunn av den sterke heroinen som er i omløp har vi bedt brukerne om å dele opp dosen. Likevel opplever jeg at vi har et godt samarbeid med legevakten. Ambulansene kommer raskt når en bruker tar overdose, sier hun til Nettavisen.

Tips eller innspill til saker fra Oslos rusmiljø? Tips Nettavisens journalist Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Frykter rekordmange overdosedødsfall
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) mener overdosetallene på sprøyterommet indikerer en tilsvarende økning på gata.

- Situasjonen er ekstrem og heroinet som brukes er av ujevn og ofte dårlig kvalitet. Dette gjør det vanskelig for brukerne å dosere. Det såkalte dødsdopet er trolig det sterkeste vi har sett i Oslo og er derfor forferdelig overdosefremkallende, sier han.

Knutsen mener det er problematisk at de fleste injiserende brukere ikke får tilgang til sprøyterommet.

- Sprøyterommet tillater kun brukere som injiserer ren heroin. De fleste brukere blander stoffer. Det vi ser at de fleste gjemmer seg og setter sprøytene alene, noe som skaper en særlig farlig situasjon med tanke på overdoser. I sommer har jeg skrevet en del siste-hilsener. Det har vært flere overdosedødsfall, sier han.

Frykter flere «narkoturister»
Knutsen frykter vi går en dyster statistikk i møte.

- Med den knallsterke heroinen som nå er i Oslo og politiaksjonen som sprer miljøet over hele byen er det færre rusavhengige som klarer å passe på hverandre. Dersom overdoser settes alene, øker sjansen for dødsfall. Så hvis partiet med den sterke heroinen er stort tror jeg vi risikerer mange overdosedødsfall fremover. Muligens opp mot 200 i år, sier han.

- Er det enkelte brukere som er ekstra i faresonen?

- Ja. Vi har flere såkalte narkoturister, altså tilreisende som kommer til hovedstaden og ruser seg om sommeren. På grunn av det dårlig været i juli tipper jeg mange kommer i august. Disse er ikke vant til så sterk heroin og kan fort beregne feil. I tillegg har du unge eksperimentelle, tidligere innsatte eller personer som har sittet på ulike institusjoner. Fellesnevneren er at de har et ujevnt bruk og ofte tåler mindre. Det kan ende fatalt, sier han.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken