Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg holder to muligheter åpne

- Enten er det tsjetsjenere som står bak, eller så er det organisert av Moskva, sier den tidligere stortingsrepresentanten Ingvald Godal (H).

39 mennesker ble drept da to selvmordsbombere sprengte seg selv i luften på undergrunnsbanen i Moskva tidlig mandag.

Russiske myndigheter sier tsjetsjenske separatister står bak det dødelige terrorangrepet. Flere medier har også skrevet at kvinnene kan ha vært såkalte svarte enker – kvinner som søker blodhevn etter å ha mistet familiemedlemmer i konflikten med Russland.

Tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal (H) har skrevet boken «Tsjetsjenia - der enkene blir selvmordsbombere».

Godal utelukker ikke at svarte enker kan ha stått bak mandagens aksjon.

- Dette er kvinner som er utsatt for ekstrem brutalitet. De har ofte mistet brødre eller ektemenn som har blitt drept av russere. Og ofte har de selv blitt voldtatt av russiske soldater. Derfor søker de blodhevn. Vi ser både i Tsjetsjenia og Afghanistan at en søker fundamentalistisk religion når en er utsatt for ekstrem brutalitet, sier Godal til Nettavisen.

- Kreml kan ha regissert terrorangrepet
Men Godal tror også at selveste Kreml, med statsminister Vladimir Putin i spissen, kan ha regissert hele terrorangrepet.

- Jeg holder to muligheter åpne. Enten er det tsjetsjenere som står bak, eller så er det organisert fra Moskva selv, understreker Godal.

- Det har vært sånne terroraksjoner i Moskva en rekke ganger når det passer ledelsen i Kreml. I Murmansk har det vært en stor demonstrasjon mot Putin, så det at det har kommet en terroraksjon i Moskva når han er så upopulær, kan være at det er iverksatt av ham for å avlede oppmerksomheten bort fra ham selv, sier Godal.

- Putin har så mye blod på hendene at han våger ikke å miste makten. Han må klamre seg til den ved å skape ytre fiender, sier Godal.

Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener derimot at dette er svært usannsynlig.

- Det tror jeg ikke er tilfellet. Jeg tror at dagens situasjon i Russland er helt annen enn før. Jeg tror ikke at myndighetene har noe å gjøre med mandagens aksjon. En annen sak er at de kan utnytte dette politisk, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Godzimirski heller mer mot at det er ekstremister fra Tsjetsjenia som har gjennomført aksjonen.

Bombeangrepene i 1999
Godal utelukker ikke at Putin kan ha brukt sitt nettverk i FSB (tidligere KGB) for å gjennomføre terroraksjonen. Godal viser blant annet til tidligere terroraksjoner hvor Putin har blitt beskyldt for å ha stått bak.

- Etter sprengningen av boligblokkene i 1999 gikk Putin ut og la skylden på tsjetsjenere. Konklusjonen har helt klart vært at FSB sto bak bombingen, sier han.

Godal henviser til bombeangrepene mot en rekke boligblokker i Moskva høsten 1999. Angrepene krevde 293 menneskeliv, og russiske myndigheter la skylden på tsjetsjenske separatistgrupper.

Dette førte også til en oppblussing av konflikten i Tsjetsjenia som varte til 2003. Den første Tsjetsjenia-konflikten varte fra 1994 til 1996.

- Ofte er det åpenbart at ledelsen i Kreml vil ha en ytre fiende. I bombeangrepene mot boligblokkene, så ville Putin ha en ny krig i Tsjetsjenia, sier han.

Putin-kritikere drept
Avdøde FSB-avhopper Alexander Litvinenko og den drepte journalisten Anna Politkovskaya har også antydet Putins innblanding i 1999-angrepene.

- Jeg tror ikke det. De har utnyttet den for det den var verdt, men at de sto bak, er vanskelig for meg å tro. Men det er mange som påstår det. Men etter denne aksjonen så har det vært lettere for Putin å begrunne tidligere aksjoner i Tsjetsjenia, sier Godzimirski.

Politkovskaya ble skutt og drept utenfor sitt hjem i Moskva i 2006. En teori er at Kreml ville fjerne Politkovskaya på grunn av hennes kritiske dekning av Tsjetsjenia-konflikten.

Litvinenko ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 på en bar i London i 2006. Fra dødsleiet rettet han skylden mot Putin.

- Det er Putin som sitter på all makten. Medvedev er en sympatisk fyr, men har ingen reel makt. Putins apparat er i stand til å gjøre slike aksjoner, som å skyte Politkovskaya og forgifte Litvinenko, sier Godal.

Gisselaksjonen i Dubrovka-teateret
Men Godal går videre og antyder at Putin også var delaktig i gisselaksjonen i Dubrovka-teateret i 2002. 129 gisler og 42 terrorister ble drept og over 700 skadd.

- I gisselaksjonen på Dubrovka-teateret var det tsjetsjenere som sto bak. Men det store spørsmålet er hvordan kunne de frakte så mye våpen og sprengstoff til Moskva og inn i teateret. Det har vært mange spørsmål rundt dette. Anna Politkovskaya hadde vært i kontakt med en FSB-kilde som hadde hjulpet dem inn i teateret, og som forlot teateret før de ble gasset, sier Godal.

I 2004 ble 338 mennesker drept under et tre dager langt gisseldrama ved en barneskole i Beslan. Godal har ennå ikke gjort seg opp noen konkret mening om Putin også var innblandet i denne aksjonen.

- Det har kommet masse rart i mange retninger, men Anna Politkovskaya skulle ha vært i Oslo dagen etter for å holde et foredrag som jeg skulle regissere. Men hun måtte til Beslan. Hun kommer inn på et fly som nesten er tomt. Hun peker ut en person som er FSB. Flyet var nesten tomt, selv om det satt mange journalister på flyplassen som ville være med, sier Godal.

- Politkovskaya turte ikke å spise på flyet av sikkerhetsgrunner. Men hun drakk te, og ikke lenge etter besvimte hun, sier Godal.

Forgiftet på vei til Beslan
Hun ble sendt på sykehus, og her fikk hun beskjed om at hun var blitt forgiftet.

- Spørsmålet er hvorfor var det så viktig at hun ikke kom til Beslan? Var det fare for at hun skulle avsløre noe, slik som hun gjorde i forbindelse med Dubrovka-teateret. Før jeg har svar på dette, så vil jeg ikke trekke noen konklusjoner, sier Godal.

- Hva tror du Politkovskaya ville sagt om mandagens aksjon?

- Jeg tror hun ville ha holdt alle teorier åpne før hun fikk sjekket dem ordentlig ut, sier Godal.

Godzimirski tviler på at Kreml, FSB eller Putin var delaktige i Beslan-aksjonen.

- Det stemmer at hun ble forgiftet på flyet. Slik jeg forstår det, så var hun på vei for å komme i kontakt med terrorister i Beslan, og det var ikke russiske myndigheter interessert i. De ville ha en annen løsning. Men at de var med på det, tror jeg ikke. Det er massevis av konspirasjonsteorier rundt disse store aksjonene, sier Godzimirski.

- Godal er mer en politisk aktivist enn en analytiker, og han har hatt mye kontakt med den tsjetsjenske komiteen i Norge. Han er politisk engasjert, understreker Godzimirski.

Men Godzimirski mener en ikke skal avfeie arbeidet og troverdigheten til Politkovskaya.

- Hun gjorde en fantastisk journalistisk jobb som hun betalte en høy pris for ved å avdekke situasjonen i Tsjetsjenia. Hun har stor troverdighet, men dette er ikke sort/hvitt. Det finnes mange gråsoner, sier Godzimirski.

Pekes ut som hovedmistenkt
Ifølge flere russiske medier er myndighetene på sporet av en mann de mener regisserte mandagens terrorangrep. Den tsjetsjenske separatistlederen Doku Umarov pekes ut som hovedmistenkt.

Godzimirski tror russiske myndigheter kommer til å legge en hard hånd om etterforskningen av terrorangrepene, men han tror ikke det blir noen ny invasjon i Tsjetsjenia.

- De kommer til å legge ned mye arbeid for å få tak i de som står bak. Men det kommer til å skje på en uoversiktlig måte. Både Putin og Medvedev sa de kommer til å likvidere de skyldige. I Russland er det ikke dødsstraff, så derfor må de likvideres, sier Godzimirski.

Han mener en slik likvidering vil møte bred aksept i det russiske samfunnet.

- De mener at de fortjener det etter den slags ulovligheter. Russerne har en annen holding til lover enn folk ellers har i Europa. Sånn er det også med USA. Hvis man ikke kan arrestere noen, så tar de livet av dem. Det har skjedd i både Afghanistan og Irak. Dette er ikke spesielt for Russland, sier Godzimirski.

Kommentarer til denne saken