De vekselvarme, skjellkledte og landlevende virveldyrene er ulovlige å importere. Likevel anslår Norges Zoohandleres Bransjeforening (NZB) at det at det finnes rundt 120.000 av dem i Norge. Flesteparten av reptilene som havner hos Mattilsynet er oppdaget i forbindelse med politirazziaer mot privatpersoner, men det er ved flere anledninger funnet levende vannskilpadder i Akerselva i Oslo.

Omplasseres eller avlives
Siden 2003 har Mattilsynets kjeller i Oslo huset om lag 230 ulovlige reptiler. Dersom det er mulig omplasseres reptilene i dyrehager, hvis ikke avlives de hos Mattilsynet.

Har du tips eller innspill til denne saken? Eller eier du ulovlige reptiler? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Vi har et rom som brukes til kortvarig oppstalling av beslaglagte eksotiske dyr. Her har vi huset krokodiller, giftslanger, gekkoer, giftfrosker og ulike typer øgler. Når vi får inn slike dyr artsbestemmer vi dem alltid i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning, og sjekker om de står på listene over truede dyrearter. En del av reptilene havner hos Oslo Reptilpark eller andre godkjente parker, opplyser seksjonssjef Oddrun Espelund i Mattilsynets Oslo-avdeling.

Mattilsynets oversikt over eksotiske dyr i 2011 viser at rekordmange slanger ble beslaglagt i hovedstaden i fjor.

- Det ble blant annet beslaglagt ulike typer giftslanger, teppepytoner og kongepytoner. I tillegg hadde vi et stort beslag av gekkoer. En del hadde nok blitt ganske overrasket om de visste hva slags kjæledyr som finnes i norske hjem, sier Espelund til Nettavisen.

120.000 reptiler
Generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening er overbevist om at interessen for ulovlige reptiler har økt betraktelig de siste årene.

- Det er stor aktivitet på ulike internettforum og reptilmiljøene har sagt seg enige i anslaget vårt om at det finnes opp mot 120.000 reptiler i Norge. Jeg tror den store interessen skyldes at reptiler er fine som hobbydyr. Mange av artene er lettere å holde korrekt i fangenskap enn andre dyr, som for eksempel hunder. Derfor er det synd at vi har et forbud her i landet, sier han.

Fosså forteller at det smugles reptiler både inn og ut av Norge.

- Jeg vet at det er flere som driver oppdrett av og produserer reptiler i Norge. Disse oppdretterne selger til norske og utenlandske kjøpere, sier han.

Smugles via Sverige
I tillegg smugles det store mengder inn i landet via Sverige.

- Norge er et av få land som har et totalforbud mot reptiler. Reiser du til Sverige finner du reptiler til salgs i helt alminnelige zoobutikker. De er så lett å få kjøpt at mange tar sjansen på smugle, sier han.

Fosså mener at forskriften som forbyr reptiler bidrar til at mange dyreeiere mister respekten for loven.

- Jeg ønsker ikke at man skal bryte lover, men min holdning er at forskriften som forbyr reptiler i Norge er tåpelig og misforstått. Dersom myndighetene mener alvor med forbudet burde straffene vært strengere. Slik situasjonen er nå oppnår man kun at dyreinteresserte mennesker ikke har respekt for loven og det er alvorlig, sier han.

Selv om reptiler er ulovlige i Norge holder Norges Zoohandleres Bransjeforening kurs i reptilkunnskap.

- De fleste dyrebutikker i Norge har reptileiere som kunder. For å kunne svare på råd og gi veiledning angående reptilhold i private hjem kurser vi våre ansatte, sier Fosså.

Kan bli lovlig
Seniorrådgiver Heidi Bugge ved Mattilsynets regelverksavdeling opplyser de har levert en positivliste liste med slanger, øgler, skilpadder og amfibier som kan bli lovlige i Norge.

- Vi har et forskriftsutkast klart og ønsker å åpne for visse reptilarter. Nå venter vi på at Direktoratet for naturforvaltning skal godkjenne listen, sier hun.

- Hva er grunnen til at dere åpner for at visse reptilarter kan bli lovlige i Norge?

- Norge er det eneste landet i Europa med totalforbud, med unntak av Island, men vi har en stor ulovlig populasjon av reptiler og amfibier. Mange som eier ulovlige dyr tør ikke å oppsøke veterinær i frykt for at de skal miste det. Dette er ikke spesielt hensiktsmessig med tanke på dyrevelferden, sier hun.

Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning er enig i at dyrevelferden vil styrkes dersom det åpnes for innføring av visse reptilarter. Han påpeker samtidig at smittepresset vil øke.

- Vi vet at salmonella er vanlig på slike dyr. Salmonella kan føre til sykdommer hos mennesker, det er godt dokumentert i både USA og andre europeiske land. I verste fall kan det være starten på hjernehinnebetennelse. . Så renslighet er en dyd, sier han.

Hva syns du? Bør det bli lov å ha reptiler som kjæledyr i Norge?