Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg jobbet i tolv timer og fikk 650 kroner

Han er rumener, men ingen tigger. Evu Christian ønsker seg bare en jobb

(Nordlys): – Jeg er stor og sterk – jeg kan gjøre hva som helst.

Det sier Evu Christian (31) fra Romania. I to måneder har han vært i Tromsø på jakt etter jobb. Det har ikke vært lett. Lettere har det heller ikke blitt når folk får høre hvor han kommer fra.

– De tror jeg er sigøyner, eller fra romfolket. Og så tror de at jeg er tigger. Men jeg er bare en vanlig rumener – og jeg tigger ikke, fastslår han.

Utnyttet
Det er ti år siden Christian forlot hjemlandet for å lete etter arbeid han kunne leve av. Hele denne perioden har han reist rundt i Europa etter hvor det har vært mulig å få arbeid. Blant annet har han vært flere år i Italia, Frankrike, Sverige og Danmark.

– Det har vært veldig vanskelig å få jobb. Noen ganger har jeg vært nødt til å jobbe mange timer om dagen til veldig dårlig lønn, forteller han.

Også i Norge har Christian blitt utnyttet av enkelte arbeidsgivere.

– Jeg fikk en jobb der jeg skulle legge fliser på en gårdsplass. Jeg jobbet i 10-12 timer og fikk 650 kroner.

Må ta utfordringen
Mens han har vært i Tromsø har Evu Christian enkelte ganger vært nødt til å bo utendørs, andre ganger i tomme hus og campingvogner. Kirkens Bymisjon har hjulpet han med mat, klesvask og en varm dusj nå og da.

– Vi har hjulpet med helt basale ting, men det viktigste for han er jo å få en jobb. Han er ute på ærlig jobbjakt, sier daglig leder ved Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge.

Kirkens Bymisjon har allerede ansatt tre rumenere til ulike jobboppdrag, og Sogge mener man bør gjøre mer i Tromsø for å møte utfordringen ved fattige mennesker som reiser til Norge for å overleve – både jobbsøkere som Evu Christian og mennesker som tigger på gata.

– Kanskje det burde vurderes om det er mulig å etablere noen jobbtilbud for rumenske jobbsøkere. Når det gjelder tigging, så synes jeg ikke noe om det – det er ingen verdig situasjon. Men disse menneskene vil fortsette å komme, og den utfordringen må vi ta tak i, mener Sogge.

Formidler
Før helga kunne Nordlys fortelle at bare to av ti tromsøværinger ifølge en meningsmåling ønsker at kommunen skal legge til rette for at romfolk kan være i Tromsø.

Sogge tror ikke det vil føre til noen strøm av tiggere dersom man for eksempel sørger for tilbud om dusj og toalett.

– Ingen kommer til å valfarte hit fordi de kan ta en dusj her. Når det er sagt så kan verken Kirkens Bymisjon, Tromsø kommune eller Norge løse fattigdommen i Romania. Men vi må ta tak i den humanitære utfordringen her. For Kirkens Bymisjon handler det alltid om å gjøre noe for de svakeste i samfunnet, sier Sogge.

Hun håper nå Evu Christian lykkes i jobbjakten, og at noen i Tromsø har oppdrag til han.

– Han er en stor, sterk og flott mann. Det er masse han kan gjøre, mener Sogge, som sier Kirkens Bymisjon kan formidle kontakt.

Evu Christian sier han kan gjøre nesten hva det skal være av oppdrag.

– Hva er din drøm?

– Det er å få en jobb, som igjen gjør at jeg kan kjøpe et hus – og at jeg kan ha et liv.

Denne saken er levert av Nordlys.

Kommentarer til denne saken