Berit Rekaa (60) er blant journalistene med lang erfaring i NRK. Hun begynte i NRK i 1987 og har kjent Line Andersen som kollega siden Andersen startet i 2004.

Les nederst i saken: Maren Raustøl Pedersen: - Det er arbeidsmiljøproblemer i sporten, men de handler ikke om Line Andersen.

Rekaa engasjerte seg i konflikten mellom NRK og Line Andersen etter at det ble kjent at Andersen var tatt av sjakksendingene høsten 2019. Rekaa har bistått Andersen i møter med NRK-ledelsen og kjenner altså hvordan konflikten utviklet seg.

- For meg var det innlysende at konflikten lå mellom Line og ledelsen, sa Rekaa i retten. Dette er altså i strid med hva sportsredaktør Egil Sundvor hevdet i går. Han sa at konflikten lå mellom Andersen og sjakkredaksjonen, og at hans jobb hadde vært å løse konflikten og få Andersen tilbake i jobb.

Les; Line Andersens «erkefiende» skrøt henne opp i skyene

NRK-ledelsen har også ment at Andersen ikke ble flyttet som straff, men som en del av et opplæringsløp i NRK. Dette mente Rekaa var feil. Andersen skulle altså få opplæring i innholdsproduksjon på nett og mobil.

Oppfattet flytting som straff

- Jeg oppfatter det som en straff, og jeg tenker det er høyst uvanlig i NRK også. Det har vært vanlig at folk blir flyttet til å gjøre andre oppgaver, men ikke så til de grader som det Line har blitt flyttet til. Her har man valgt å sette en Zlatan Ibrahimović i mål. Det synes jeg er merkelig hvis man vil oppnå best mulig resultat, sa Rekaa.

Les om Andersens forklaring: - Man gjør mange feil når man er en storkjefta jente


Gråtende Line Andersen: - Jeg er ufrivillig barnløs og - Jeg sparker mer oppover enn nedover

Hun fortalte at høy temperatur ikke var uvanlig i NRK-redaksjoner i forbindelser med tv-sendinger. Årsaken er at adrenalinet er høyt når det må presteres foran tv-skjermen. Akkurat dette fortalte også to erfarne NRK-produsenter i Oslo tingrett torsdag. De to fortalte også at Line Andersen er eksepsjonelt dyktig og en perfeksjonist, og at hun krever høyt nivå fra sine medarbeidere

- Når jeg gjør en feil, så er det jo Line som får skylda for det. Det er hun de ser på skjermen. Seerne vet ikke at det er et stort apparat bak henne, sa prosjektsjef Ola Fagerheim i NRK i retten. Han har jobbet i NRK i 39 år og håpet at han får flere år med Line Andersen fremover.

- Svært god kollega

Det samme sa Stein Magne Os. Han er produsent og har jobbet med Line Andersen i dekningen av en rekke store mesterskap.

- Det er en veldig trygghet å ha med Line, for hun kan holde en sending flytende i lengre tid. Det er nesten sånn at du kan plassere Line i en snøhaug med en mikrofon og et kamera, og det blir god tv, sa Os.

Begge mennene sa at Line Andersen var krevende og høylytt, men aldri ufin. De beskrev henne som engasjert og kravstor, og som en svært god og dyktig kollega.

Berit Rekaa synes det er merkelig at akkurat denne krangelen med sjakkredaksjonen skulle få så store konsekvenser. Vanligvis løses slike konflikter der og da, og så går kolleger videre.

- Konflikten oppsto vel fordi Line følte at ledelsen ikke hadde hørt hennes side av hva som hadde skjedd, og at det ble en straff, slik jeg oppfattet det, at hun skulle tas bort fra oppgavene hun var best på, sa Rekaa.

Rekaa fortalte også at hun og Andersen hadde hatt samtaler om hvorfor det kunne ha blitt slik.

- Vi snakket om at NRK trakk inn gamle ting og gamle krangler. Kan det være sånn at det er vanskeligere å godta en sterk kvinne som hever røsten enn en sterk mann som hever røsten? Det diskuterte vi underveis, sa Rekaa.

- Hun er en av de som inkluderer alle

Torsdag skal flere kolleger av Line Andersen i vitneboksen. Den første delen av dagen er tilegnet de som er stevnet for Andersen. Blant dem er Maren Raustøl Pedersen i NRK Sport, som beskriver Andersen som en svært god og inkluderende kollega. Senere er det ventet vitner i Oslo tingrett som ikke snakker like positivt om Andersen.

- Hun er en av de som inkluderer alle. Også de som ikke synes så godt, sa Pedersen.

Hun beskrev henne som en gledesspreder og som svært dyktig. Hun hadde aldri fått negative tilbakemeldinger om Andersen.

Pedersen har også snakket med hovedvernombudet. Hun kjenner seg ikke igjen i bilde av Andersen som årsak til arbeidsmiljøproblemer i NRK Sport.

- Det er arbeidsmiljøproblemer i sporten, men de handler ikke om Line Andersen. Det var mitt hovedbudskap. Å tillegge henne ansvar for arbeidsmiljøproblemer i sporten, er å gi tillegge henne en enorm makt, og den har hun ikke, sa Pedersen.