Det har blåst friskt rundt kulturminister Thorild Widvey (H) etter at hun selv tok telefonen og ringte til styrelederen i Museene i Sør-Trøndelag.

Årsaken var at direktøren ved Trondheim kunstmuseum hadde omtalt Fremskrittspartiet som et «farlig nasjonalistisk parti» i museet vårprogram.

Dette fikk det politiske og kulturelle Norge til å eksplodere.

- Det er åpenbart feil av ministeren å ta den telefonen. Dette hører ikke hjemme på hennes bord, sa direktør ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander, til Nettavisen.

Les også: - Er det vanlig at ministeren gjør sin egen research?

- For å finne ut hva det dreide seg om
Onsdag ble saken tema også i Stortingets spørretime.

- Kulturministeren har flere ganger sagt hun vil gi kulturlivet en frihetsreform og mindre detaljstyring. Er det dette hun legger i en frihetsreform og mindre detaljstyring? spurte Ap-representanten Rigmor Aasrud.

- Siktemålet med min henvendelse var utelukkende å finne ut hva dette faktisk dreide seg om. Jeg måtte påregne at jeg ville få ulike spørsmål om ytringene, svarte Widvey.

Hun viste til at styrelderen ved Museene i Sør-Trøndelag (MIST), Rasmus Brodtkorb, har bekreftet at hennes henvendelse kun ble oppfattet som et spørsmål om fakta.

- Jeg kan forsikre representanten Aasrud om at vi kommer til å fortsette å ha fokus på en frihetsreform som kommer til å gi mindre detaljstyring i årene som kommer, sa hun.

Les også: - Widveys inngripen er umusikalsk
Les også: - Jeg har ikke pålagt noen noe som helst.

- Ikke fargen du var ute etter?
Aasrud påpekte at det i kultur-Norge er en undring over det som har skjedd.

- Jeg antar at det ikke var fargen på programmet ministeren var ute etter, sa hun ironisk.

- Som jeg har uttrykt mange ganger, så tok jeg den telefonen for å skaffe meg informasjon om hva dette dreide seg om, svarte Widvey.


Ap-representanten konstaterte deretter at det Widveys oppfattelse var at det var motparten som hadde misforstått.

- Kulturministeren har kritisert Stoltenberg-regjeringen for å ville styre kulturen, men nå ser vi altså en kulturminister som vil styre kulturen gjennom telefonsamtaler. Vil du beklage at saken har kommet ut slik som den har gjort? spurte Aasrud.

- Jeg minner også om at den nevnte styrelederen som jeg tok kontakt med, at det ikke er et enestående tilfelle at en kulturminister tar kontakt også med denne styrelederen. Lederen i MIST har også blitt kontaktet av Anniken Huitfeldt og Trond Giske, fortalte Widvey i spørretimen.

- Jeg var utålmodig
Stortingsrepesentant Arild Grande (Ap) grillet også kulturministeren om den mye omtalte telefonsamtalen.

- Statsråden har engasjert seg i en presentasjon av vårprogrammet for Trondheim kunstmuseum. Det gjorde hun fordi Fremskrittspartiet følte seg omtalt på en uønsket måte. Hvorfor avviste ikke statsråden henvendelsen med å vise til at en omtale ikke hører inn under kulturministerens ansvarsområde? spurte han.

- Hva representanter fra Fremskrittspartiet mener om ytringer og karakteristikker fra den aktuelle kunstdirektøren vil jeg overlate til deres egne politikere, sa Widvey.

Hun påpekte at det ligger utefor departmentets område å gå inn i et slikt ordskifte.

- Min hensikt ved å engasjere meg i saken var å innhente fakta i saken, gjentok statsråden.

Grande spurte også statsråden om det stemte at andre ansatte fra departementet allerede hadde vært i kontakt med MIST da hun selv ringte.

- Jeg var utålmodig og tok den telefonen for å skaffe meg informasjon, sa Widvey om telefonsamtalen hun tok i bilen på vei hjem etter å ha vært på
OL-tur til Sotsji.

I etterkant skal hun ha fått vite at departementet også hadde tatt kontakt i saken.

- Man lærer så lenge man lever
Widvey vektla at departementet ikke hadde til hensikt å stoppe noen ytringer som kommer fra kulturpersoner elller andre.

- Det er det veldig viktig for meg å understreke. Det er også viktig for meg å understreke at jeg stoler på embetsverket, sa hun, før hun innrømmet:

- Jeg kommer til å tenke meg om en gang til før jeg eventuelt tar en lignende samtale igjen. Man lærer så lenge man lever, sa hun, og siterte Arne Garborg.