Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg konstaterer at jeg endte opp med en veldig stor støtte

15 av 207 stemte blankt da Audun Lysbakken ble valgt til ny leder i SV: - En veldig stor ære, sier Lysbakken til Nettavisen.

LILLESTRØM (Nettavisen): Audun Lysbakken (34) ble klokken 18.17 lørdag kveld valgt til ny leder av SV. Det var ingen motkandidater men 15 av 207 stemte blankt.

Inga Marte Thorkildsen er valgt som ny nestleder. 8 av 207 stemte blankt.

- Da vi gjorde et elendig valg i fjor og Halvorsen meldte sin avgang, sto det fram tre unge menn som ville lede partiet, sa valgkomiteens leder, Tora Aasland da hun entret talerstolen i SVs ekstraordinære landsmøte.

Først var det tre kandidater, så ble det to og til slutt sto én person igjen som eneste kandidat: Audun Lysbakken.

Tross stormen som Lysbakken har vært igjennom, sto han fortsatt som lederkandidat.

Nå er det altså offisielt: Audun Lysbakken er valgt som ny leder av SV.

- En stor ære
- Hvordan er det å bli valgt til SV-leder?

- Det er selvfølgelig en veldig stor ære, men det er også sterkt for meg og jeg er veldig ydmyk i møte med de utfordringer vi står foran, svarer en veldig blid og fornøyd Audun Lysbakken til Nettavisen.

- Hva tenker du om at 15 personer stemte blankt?

- Det har jeg veldig stor respekt for. Jeg har selv understreket veldig tydelig, både tidligere i dag og i går, at det måtte være legitimt for dem som er kritiske til min beslutning om å stille, eller ønsket en annen kandidat. Men jeg konstaterer at jeg endte opp med en veldig stor støtte, og det er veldig godt å ta med seg selvfølgelig, sier han.

- Hvordan vil du bli som SV-leder?

- Jeg håper å bygge videre på det beste fra Kristin, men også tilføre noe nytt. Nå er vi en ny generasjon som tar over. Vi har med oss noen nye perspektiver både på grunn av den livsfasen vi er i som småbarnsforeldre, og relativt unge politikere, men også er vi opptatt av å fornye partiet ved å skape et litt bredere sosialistisk parti som har flere bein å stå på. Vi har som ambisjon å erobre mer plass blant annet i debatten om arbeidsliv og om helse og omsorg, sier Lysbakken.

- Vil du som leder klare å gjenreise SV?

- Jeg hadde jo ikke stilt opp om jeg ikke hadde tro på at jeg kunne det. Det er klart at vi har hatt en nedadgående tendens nå i flere år. Det blir en tøff jobb, og vi må ha tålmodighet. Det er ikke sånn at meningsmålingene kommer til å begynne å peke oppover med en gang, men nå må vi feste blikket på den ene målingen som faktisk teller, og det er den i september neste år, og da har jeg tro på at vi kan snu tendensen, sier den nyvalgte lederen, Lysbakken til Nettavisen.

Stor støtte
De fleste som entret talerstolen før valget skulle avgjøres uttrykte sin støtte til Lysbakken som ny partileder.

- Hadde jeg hatt stemmerett i dag, så hadde jeg stemt på Audun som ny leder i SV, sa Heikki Holmås, til stor applaus.

- Vi vil veldig gjerne ha Audun Lysbakken som leder av partiet. Det er en ganske vanskelig situasjon nå, men det er fortsatt stor støtte til Audun, sa Veslemøy Rabe fra Aust-Agder SV.

- Det er bare en som har den nødvendige støtten i partiet, sa SVs Hans Olav Lahlum.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer