Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg kunne ha blitt ødelagt for livet

Monika Kørra tenkte det allerede mens det skjedde: disse mennene skal ikke få ødelegge meg. Jeg skal ta igjen livet mitt.

Det var 5. desember 2009. Monika var 19 år og idrettsstudent ved Southern Methodist University i Dallas, Texas, på veg hjem fra fest med to venninner.

Les saken i ostlendingen.no

Se videoen som forteller Monikas historie nederst i saken!

En bil med tre menn i stoppet ved dem, de fikk tak i Monika, satte en pistol mot hodet hennes, dro henne inn i bilen og kjørte.

Pågikk i over en time
I ettertid ble det klart at de gjentatte voldtektene pågikk i over en time.

Etter tre dager ble mennene tatt, så tok det ett og et halvt år før tre rettssaker, en for hver av voldtektsmennene, var over.

Var til stede under rettssakene
Monika var til stede hver dag i alle rettssakene. To av mennene fikk livstid, den tredje tjuefem års fengsel.

LES OGSÅ: Monika Kørras kampanje mot voldtekt støttes av hedmarksmenn

- Dommene var riktige. Jeg kunne ha blitt ødelagt for livet, sier Monika i dag, fire år etter.

Skal tilbake til USA
Hun er på besøk hjemme i Løten, men skal snart tilbake til USA.

Monika er i ferd med å bli en internasjonalt kjent talskvinne for voldtatte, og er i sluttspurten med boka «Kill the Silence».

Se Monikas Facebook-side som hun har opprettet for å hjelpe voldtektsofre

- De ordene – «kill the silence» – kom til meg rett etter voldtektene. Jeg visste ikke hva jeg skulle bruke dem til da. Det ble langsomt, men sikkert klart for meg: stillheten rundt voldtekt må brytes. De som blir utsatt for voldtekt, blir pålagt skyld og skam av samfunnet rundt. Voldtekt er aldri, aldri den voldtattes skyld. Det budskapet vil jeg spre, og samtidig fortelle gjennom min egen historie at det er mulig å reise seg igjen, sier hun.

Hun sitter i solveggen hjemme hos mor og far i Løten, direkte i blikket, blid, velformulert, veloverveid.

Ro og styrke
Hun er lita og spelemmet, ser enda yngre ut enn hun er, men hun utstråler moden ro og styrke. Johan Falkberget skrev om «det oppreiste sinn», som han så i sin romanheltinne An-Magritt, hun som sloss for både egen og andres selvrespekt.

Monika Kørra er et oppreist menneske, har full kontroll over livet sitt, og bruker det nå til å hjelpe andre.

- Hva er det med deg som gjør at du har klart å komme dit du er i dag?

- Jeg har tenkt mye på det. Søstera mi og jeg ble oppdratt til å gå på igjen om vi falt, samme hva det gjaldt. Så er vi en svært tett familie, mor, far, søstera mi, svogeren min, som jeg ser på som en bror, og jeg. Og så har jeg gjennom idretten lært at det går an å sette seg uoppnåelige mål, og likevel nå dem, sier Monika.

LES OGSÅ: Monika vil gi ut bok med sin egen voldtektsmann

Livet var kaos
I tillegg kommer nok en god del personlige egenskaper, som kom henne til gode da katastrofen rammet henne. For det var en katastrofe. Livet var kaos i dagene etter voldtektene, avhør hos politiet vekslet med sykehusopphold, hun ble dårlig av medisiner hun fikk for å motvirke voldtektsmennenes ugjerninger, og hun klamret seg til venner og hjelpsomme mennesker rundt seg. Mor og far ville selvfølgelig komme over til Dallas.

- Jeg ville ikke det. De hadde ikke vært hos meg i Dallas før, og jeg ville ikke de skulle få det inntrykket av Dallas som de nødvendigvis måtte ha fått om de kom da, sier hun.

Bare det. Å kunne tenke på den måten når det verste i verden hadde skjedd, og det beste kunne vært å få krype inn i mors og fars armer. Slik styrke er til å få frysninger av.

Se flere saker i ostlendingen.no

Filmen «Breaking The Silence» er produsert av Kory Kozak, ESPN og filmet og redigert av Evolve Digital Cinema. Se lenke til filmen på Vimeo.

HTML EMBED
Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken