Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg leste ikke e-posten grundig

Professor mener Terje Riis-Johansens statssekretær bør gå fordi hun har satt sjefen i en vanskelig situasjon.

Professor i statsvitenskap og valganalytiker Anders Todal Jenssen tror olje- og energiminister når han sier han snakker sant om at han ikke visste om pengegavene fra Eidsiva og Troms Kraft.

Les også: - Riis-Johansen ble informert i en e-post i 2008

Derimot peker han på statssekretær Sigrid Hjørnegårds rolle i saken:

- Jeg lurer på om statssekretæren har gjort jobben sin. Statssekretæren bør ta dette på sin kappe og vurdere sin stilling fordi hun har satt ham i en vanskelig situasjon, sier Todal Jenssen.

Han unnskylder Riis-Johansens uvitenhet med at saksmengden til statsrådene er så enorm, at slike detaljer er det statssekretæren som må gjøre rede for.

- I beste fall dårlig lederstil
Professor Frank Aarebrot har utpekt tidligere generalsekretær Ivar Egeberg som synderen - og er enig med Todal Jenssen i at statssekretæren burde ha informert bedre.

Les også: - Egeberg er synderen

- Vi ser jo for oss at konsesjonsbehandlingen av Eidsiva kraft ble diskutert på et morgenmøte med statssekretæren og statsråden til stede, og da ville det være riktig at statssekretæren informerte om at Eidsiva kraft hadde fått penger, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han utelukker ikke at statsråden kan ha tatt avgjørelsen på egen hånd:

- Men hvis statsråden tar avgjørelser uten sine støttespillere, er det i beste fall dårlig lederstil. Det er rart hvis den politiske ledelsen i departementet ikke har daglige møter om saker som skal diskuteres på politisk nivå, mener han.

- Tabbe av henne
Han mener statssekretæren har begått en tabbe.

- Da har det ikke brent noen lamper hos statssekretæren, hun har latt være å nevne det, noe som er menneskelig og forståelig, men likevel en tabbe, sier han.

- Hvilket ansvar har statsråden for en statssekretæren?

- Det er veldig enkelt ut fra parlamentarismen: Kun en person har ansvaret for Stortinget og det er den enkelte statsråden. Han må eventuelt svare på spørsmål som: Ble ikke dette diskutert på morgenmøtet? Var ikke statssekretæren til stede?

Statssekretæren: - Jeg visste ikke
Statssekretær Sigrid Hjørnegård sier hun ikke visste om bidraget fra Eidsiva.

- Som jeg har sagt i min redegjørelse til Lovavdelingen var dette en lang e-post med mye informasjon. Jeg registrerte ikke denne opplysningen da jeg fikk e-posten i 2009. Jeg ble først klar over at bidraget fra Eidsiva er nevnt i denne e-posten da jeg gikk gjennom all informasjon på nytt i forbindelse med arbeidet med redegjørelsen til Lovavdelingen.

- OED har bedt Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere Sigrid Hjørnegårds sin habilitet, sier kommunikasjonsrådgiver Trude Borge Iversen i Olje- og energidepartementet (OED) til Nettavisen.

Nettavisen har gitt Hjørnegård anledning til å kommentere Todal Jenssens utspill om at hun bør vurdere sin stilling.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken