Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg lot ham ligge der i helvete eller hvor han var

Her sprekker 22-åringens forklaring om at han drepte Willy Brown i selvforsvar.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den 22 år gamle rumenske statsborgeren har gjennom store deler av tirsdagen forklart seg om hva som egentlig skjedde i leiligheten til Willy Brown natt til lørdag 8. oktober 2011.

Mannen nekter straffskyld for drap, og mener at han havnet i slåsskamp med Brown etter at det ble klart at den 48 år gamle nordmannen ønsket å ha sex med ham. Han forklarte at Brown var i live da han forlot leiligheten og at det aldri var meningen at han skulle dø.

Under sin forklaring fortalte 22-åringen hvordan Brown på et tidspunkt i slåsskampen falt over en skyvedør slik at den knuste. Dette skjedde før Brown falt om der han døde. Aktor Alvar Randa spurte hvorfor han ikke kom seg ut av leiligheten mens Brown lå nede.

Spørsmålet om hvem som kontrollerte hvem er helt avgjørende for om 22-åringen handlet i selvforsvar, eller om han kunne ha flyktet ut av leiligheten før utfallet av slåsskampen ble dødelig.

- Han hadde fysisk og psykisk overtak på meg, svarte 22-åringen i retten på spørsmålet om hvorfor han ikke rømte da Brown gikk i bakken første gang.

Hvem kontrollerte hvem?

Men en telefonoppringning denne aktuelle kvelden gir andre signaler om hvem som hadde kontroll over hvem under denne slåsskampen. 22-åringen ringte opp Browns mobiltelefon. I retten fortalte 22-åringen at denne oppringningen skjedde mens Brown lå på gulvet i leiligheten.

Til politiet har 22-åringen forklart at han flere ganger, mens Brown lå på gulvet, spurte om Browns telefonnummer. Da han til slutt fikk mobilnummeret ringte han opp telefonen og gikk etter ringelyden inn på badet.

«Jeg lot ham ligge der i helvete eller hvor han lå» sa 22-åringen til politiet.

Ville hindre ham i å ringe vennene
- Lette du etter telefonen hans? spurte Randa i retten.

- Det er klart, svarte 22-åringen.

- Hvorfor? ville aktor vite.

- Fordi vennene hans ikke skulle komme for hvis du hadde vært oppmerksom så hadde du fått med deg at vennene skulle komme på besøk og da ville jeg få tak i telefonen slik at han ikke skal kunne ringe sine venner, svarte 22-åringen.

- Var du redd for at en person som lå i koma i stua skulle ringe vennene sine for at de skulle komme og voldta deg? spurte aktor Randa.

- Du formulerer deg helt feil som vanlig. Da han var i live var han veldig kraftig, svarte 22-åringen. Etter dette svaret brøt dommer Morten Bjone inn.

- Ja, det er synd at han er død. Hvis ikke kunne han ha blitt stilt for retten og straffet for det han gjorde

Satt på plass av dommeren
- Ja, men spørsmålet var om han var farlig da han lå der på gulvet. Svar på spørsmålet. Du må lære deg å høre etter, og kom ikke med den tonen i retten, sa en tydelig irritert dommer.

- Så han hadde et psykologisk overtak på deg, og lå nede, og så spurte du hvor telefonen hans var? Stemmer det? spurte Randa.

- Ja, svarte 22-åringen.

- Hva følte du da du kom deg ut av leiligheten.

- Jeg var glad for å komme meg ut av den monsterleiligheten, sa 22-åringen og kalte Browns leilighet for en skitten «uteliggerleilighet».

I Oslo tingrett sa 22-åringen at han synes det er trist at Brown er død.

- Ja, det er synd at han er død. Hvis ikke kunne han ha blitt stilt for retten og straffet for det han gjorde, sa 22-åringen.

Ikke spor av voldtekt
Den 22 år gamle rumeneren har i retten forklart at han en gang tidligere i Norge har blitt voldtatt og banket opp, og at han derfor fikk panikk da han trodde det skulle skje igjen i Willy Browns leilighet.

Aktor Randa påpekte i retten at politiet har etterforsket disse opplysningene, men aldri funnet spor av opplysninger om voldtekten 22-åringen skal ha vært utsatt for – verken hos legevakten der 22-åringen skal ha vært etter hendelsen eller hos politiet der han gikk for å anmelde forholdet.

- Det er fordi politiet ikke ønsker å finne informasjon som ikke styrker saken deres, sa 22-åringen i retten.

- Når du er rumener så kan du aldri få sannheten opp. Det er politiet som styrer det, sa han.

- Hvorfor smiler du?
- Har du tenkt deg hvordan du virker på andre? spurte en av de rettsoppnevnte psykiaterne som følger straffesaken med henblikk på å vurdere om 22-åringen er strafferettslig tilregnelig.

- Du har under store deler av rettssaken sittet med et smil om munnen. Samtidig sier du at du er lei deg for det som skjedde. Er det en tilpasset forklaring?

- Nei, vi rumenere smiler veldig mye selv om vi er lei oss. Det er slik vi er, svarte mannen og gjentok at han var lei seg for at Brown er død.

Både tilhørere og retten har gjennom mandagen reagert på den tiltaltes flir og ufine svar. På slutten av dagen ga dommer Bjone en klar formaning til mannen.

- Den tonen du har hatt i retten i dag den håper jeg du har plukket av deg til i morgen.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer